אין יותר אנטיביוטיקה? דרך בטוחה יותר להגן על בשר מתורבת

27 פברואר, 2025
No Antibiotics for Cultured Meat

No Antibiotics for Cultured Meat
חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, בשיתוף עם הארגון למחקר וחדשנות של סינגפור והאוניברסיטה העברית (Singapore-HUJI Alliance for Research and Enterprise - SHARE), פיתחו חלופה מבטיחה לאנטיביוטיקה לייצור בשר מתורבת. המחקר, בהובלת הדוקטורנט עידן יקיר ופרופ' צבי חיוקה (שניהם גם בוגרי האוניברסיטה), בוחן את השימוש בתערובות פפטידים אנטימיקרוביאליים אקראיים (RPMs) כשיטה בטוחה ויעילה יותר למניעת זיהום חיידקי בבשר מתורבת.

RPMs הם קוקטיילים סינתטיים של פפטידים המפגינים פעילות אנטימיקרוביאלית רחבה. הם הראו השפעות בקטריצידיות חזקות נגד חיידקים גרם-חיוביים כמו ליסטריה מונוציטוגנס וחיידקים גרם-שליליים כמו E.coli, מבלי לפגוע בתאי המארח. זה חיוני לשמירה על חיותם של תאי גזע מזנכימליים (MSCs), החיוניים לייצור בשר מתורבת.

אחד היתרונות המשמעותיים של RPMs על פני אנטיביוטיקה מסורתית הוא שכיחות נמוכה של עמידות חיידקית. זה הופך את RPMs לפתרון בר-קיימא וארוך טווח להבטחת בטיחות המזון בחקלאות תאית. בנוסף, RPMs מתפרקים במהירות במודל עיכול מדומה, מה שמעיד על היעדר סיכון להצטברות ביולוגית או השפעות בריאותיות שליליות בצריכה.

המחקר מדגיש את RPMs כאסטרטגיה אנטימיקרוביאלית ניתנת להרחבה, חסכונית ובטוחה שיכולה לחולל מהפכה בתעשיית הבשר המתורבת. על ידי הפחתת התלות באנטיביוטיקה, RPMs מתמודדים עם חששות לגבי עמידות לאנטיביוטיקה ושאריות במוצרי מזון, שהם קריטיים לבריאות הציבור ולאישור רגולטורי.

מחקר זה מהווה צעד משמעותי לשיפור בטיחות המזון והקיימות בייצור בשר מתורבת, תוך הפחתת ההשפעה הסביבתית ומזעור הסיכונים למחלות זואונוטיות הקשורות לחקלאות בעלי חיים מסורתית.

לכתבה המלאה באנגלית >>>