חוקרים ישראלים המציאו "אף מלאכותי" לזיהוי חיידקים | ארגון בוגרי העברית

חוקרים ישראלים המציאו "אף מלאכותי" לזיהוי חיידקים

21 יוני, 2021
Artificial Nose - HUJI Alum

צוות רב-תחומי של חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב המציא אף מלאכותי המגלה מגוון חיידקים. ישנן מספר רב של יישומים פוטנציאליים לאף מלאכותי המסוגל לנטר חיידקים באופן רצוף - הישג שנחשב לבלתי אפשרי עד כה.

"המצאנו אף מלאכותי המבוסס על חלקיקי פחמן ייחודיים המסוגלים לחוש מולקולות גז, ובמיוחד לזהות חיידקים באמצעות המטבוליטים הנדיפים שהם פולטים לאוויר" אמר החוקר הראשי, פרופסור רז ילינק - בוגר של האוניברסיטה העברית בירושלים.

האף המלאכותי משתמש בתגובות כימיות ואלקטרודות כדי "להריח" חיידקים. מבחינה טכנית, הוא מתעד את שינויי הקיבול הנגרמים על ידי קשירת מולקולות אדים על אלקטרודות המצופות בנקודות פחמן ומציגות קוטביות שונות. למידה חישובית יכולה לאמן את החיישן לזהות מולקולות גז שונות, בנפרד או בתערובות, בדיוק גבוה.

חלק מהיישומים הפוטנציאליים כוללים בקרת איכות מזון - איתור אוכל מקולקל; זיהוי חיידקים בבתי חולים ובבניינים ציבוריים; אבחון מחלות דרך נשימה; האצת בדיקות דגימות מעבדה; זיהוי חיידקים "טובים" לעומת פתוגניים במיקרוביום; זיהוי גזים רעילים ומעקב סביבתי.