בוגרי העברית פיתחו גישה חדשנית להתמודדות עם חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה
חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים פיתחו גישה חדשנית להילחם בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה באמצעות טכניקת “סימון” ייחודית המסייעת למערכת החיסון לזהות ולהשמיד את הפתוגנים החמקמקים הללו. המחקר, בראשות פרופ’ צבי חיוקה, תלמידת המחקר יעל בלו, וד”ר עינב מלאך מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע”ש רוברט ה. סמית’, מציג אסטרטגיה טיפולית חדשנית להתמודדות עם זיהומים שמערכת החיסון מתקשה לזהות. פרופ' חיוקה וד"ר מלאך הינם בוגרי תואר ראשון, שני ודוקטורט מהאוניברסיטה העברית.
פתוגנים לעיתים קרובות נמלטים מהגנות מערכת החיסון באמצעות שינוי המבנה שלהם או ייצור אנזימים המפריעים לתגובות החיסוניות, מה שמוביל לזיהומים חמורים. כדי להתמודד עם אתגר זה, החוקרים פיתחו תג כימרי – שילוב של שתי מולקולות שונות – שמחבר פפטיד קושר חיידקים עם תג חלבוני המוכר למערכת החיסון. תג סימון זה מסמן את הפתוגן ומאותת למערכת החיסון להשמיד אותו.
החדשנות מבוססת על פפטיד חיידקי המחובר לחלבון C3b, המפעיל את מסלול הקומפלמנט של מערכת החיסון. החוקרים הראו שתג כימרי זה מסוגל להיקשר לאי-קולי עמיד לקומפלמנט, ולהשיג ירידה של 90% בכמות החיידקים לאחר הוספת חלבוני קומפלמנט נוספים.
שיטת הסימון אינה מוגבלת רק לחיידקים, אלא בעלת פוטנציאל לסימון איומים מיקרוביאליים נוספים, כמו פטריות, מה שמצביע על דרך רב-תכליתית להכשיר את מערכת החיסון נגד מגוון רחב של פתוגנים. באמצעות הגברת הרגישות של פתוגנים עמידים לקומפלמנט, האסטרטגיה מציעה אפשרות לפיתוח חומרים אנטי-מיקרוביאליים סלקטיביים חדשים, שעשויים לשנות את הדרך שבה אנו מתמודדים עם זיהומים חיידקיים.
המחקר מהווה צעד חשוב קדימה בפיתוח טיפולים יעילים נגד פתוגנים הקשים לזיהוי עבור מערכת החיסון, ופותח דלתות חדשות לטיפולים חדשניים במאבק המתמשך בזיהומים עמידים לתרופות.