פטריות, עובש ושמונים שנים של חקלאות מודרנית

תארו לכם שמישהו מצליח להחזיר לחיים פטריות בנות 80 שנה. לא בשביל להכין פיצה, אלא כדי להבין איך העולם שלנו השתנה. זה בדיוק מה שעשו שתי חוקרות מהאוניברסיטה העברית: הן "העירו" פטריות ישנות שנשמרו מאז שנות ה־40, כדי לבדוק איך החקלאות המודרנית שינתה את הסביבה שלנו. הפטריות האלה, שנקראות Botrytis cinerea, גורמות למחלה בצמחים שנקראת "עובש אפור" - משהו שמזיק ליותר מ־200 סוגי ירקות ופירות. היום הן ממש חזקות ועמידות לחומרי הדברה, אבל פעם הן היו הרבה יותר "תמימות".
צוות החוקרות, בראשות ד"ר דגן שדה ובהנחיית פרופ' גילה כחילה בר-גל מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית (שתיהן בוגרות האוניברסיטה), בשיתוף חוקרים מהאוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן גוריון ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר, גילה שהפטריות של פעם היו פחות אגרסיביות, פחות עמידות לחומרים כימיים ופחות מותאמות לסביבה של חקלאות תעשייתית. זה כאילו שהן חיו בעולם אחר - עולם בלי דשנים סינתטיים, בלי ריסוסים ובלי שדות ענקיים של גידול אחד.
המחקר הזה לא רק מגניב – הוא גם חשוב. הוא מראה לנו איך ההתערבות של בני האדם בטבע משפיעה על כל היצורים החיים, אפילו על כאלה שאנחנו לא רואים בעין. וזה גם נותן לנו רמזים איך אפשר לגדל אוכל בצורה חכמה יותר, בלי לפגוע בכדור הארץ. כל זה קרה בזכות אוסף ישן של פטריות שנשמר באוניברסיטה – כמו מוזיאון של מיקרובים! לפי צוות המחקר - זו רק ההתחלה. אפשר וכדאי ללמוד המון מהעבר כדי לשפר את העתיד!