המוח שלנו הוא נינג’ה עם מצלמת פלאש

אתן ואתם אולי חושבים שהמוח שלנו קולט את העולם כמו סרט חלק וזורם, נכון? אז זה לא בדיוק כך. מחקר חדש מגלה שהמוח שלנו בעצם עובד כמו נינג’ה עם מצלמת פלאש שמצלם תמונות מהירות של מה שאנחנו רואים, בערך 8 פעמים בשנייה! במאמר חדש, שפורסם בכתב העת "Trends in Cognitive Sciences", צוות חוקרים מהאוניברסיטה העברית בהובלת פרופ' אילת לנדאו (בוגרת האוניברסיטה), מציע לקרוא לזה "דגימת קשב" (Attentional Sampling) כדרך של המוח להתמודד עם כל הבלגן שיש סביבנו.
דמיינו מסיבה עם פיצה, גורי פנדה וריקודים – המוח לא יכול להתרכז בהכול בבת אחת, אז הוא פשוט קופץ בין הדברים במהירות על. אם צריך להתרכז בשני דברים, הוא מחלק את הזמן – 4 חלקיקי שנייה לפנדות ו-4 חלקיקי שנייה לריקודים. גאון, לא?
וזה לא סתם קטע מוזר – זה פתרון חכם לבעיה רצינית: "יותר מדי מידע, לא מספיק כוח חישובי". במקום לבחור דבר אחד ולהתעלם מהשאר, המוח פשוט עושה תורנות – כמו להטוטן מקצועי. הקטע הכי מגניב? זה קורה גם כשאנחנו בכלל לא שמים לב. אנחנו אולי חושבים שהמוח שלנו מרוכז רק במשחק או בשיעור, אבל למעשה הוא קופץ בין דברים כמו סנאי על אספרסו.
מי שולט בקצב הזה? החוקרים עדיין מנסים להבין – אולי זה המרכז של קבלת ההחלטות במוח, אולי זה הצוות של הראייה ואולי זה משהו אחר לגמרי. מה שבטוח – המוח שלנו רוקד בקצב משלו ואנחנו כלל לא שמים לב.
צילום: נתי שוחט/פלאש 90