חלבון חלב אמיתי מתפוחי אדמה

חברת הסטארט-אפ Finally Foods, אשר נוסדה על ידי שתי בוגרות העברית - המנכ"לית דפנה גבאי וסמנכ"לית טכנולוגיה ד"ר בסיה וינוקור, פיתחה את תפוחי האדמה המהונדסים גנטית הראשונים מסוגם בעולם המכילים חלבון חלב פרה, פריצת דרך שעשויה לחולל מהפכה בתעשיית החלב.
החברה, שהינה חלק מחממת הפוד-טק The Kitchen של קבוצת שטראוס, צפויה להשיק ניסוי רחב היקף בחודש הבא בדרום ישראל, שם יגודלו תפוחי האדמה המהונדסים. לאחר הקציר, תפוחי האדמה יעובדו לצורך הפקת אבקת חלבון קזאין, רכיב מרכזי בייצור מוצרי חלב. הקזאין, המהווה 80% מחלבוני החלב, חיוני לייצור גבינות ומעניק למוצרי חלב תכונות המסייעות בהתכה, מתיחה והקצפה.
Finally Foods מתמחה בחקלאות מולקולרית ומשתמשת בתפוחי אדמה כביוריאקטורים טבעיים להפקת חלבון קזאין. ביוריאקטורים משמשים כמדיום לתגובות ביוכימיות ומהווים חלופה בת-קיימא לייצור חלב מבוסס בעלי חיים, אשר כרוך בפליטות גזי חממה גבוהות ודורש שטחי קרקע ומשאבי מים נרחבים. החברה רואה בחלבונים מן הצומח פתרון לאתגרים העולמיים של שינויי האקלים וביטחון תזונתי.
"הניסוי הזה הוא נקודת אימות משמעותית עבור Finally Foods והוא יאפשר לנו להתחיל לעבוד עם חברות חלב לפיתוח מוצרי חלב תוך כדי שימוש בחלבון הקזאין שלנו", אומרת דפנה גבאי, "השילוב של בינה מלאכותית לא רק האיץ משמעותית את הפיתוח, אלא גם מאפשר לנו להפיק רמות גבוהות של קזאין טבעי ופונקציונלי בתוך תפוח אדמה וכן לבצע תהליך הפקה יעיל וחסכוני במיוחד. אחד האתגרים המרכזיים בחקלאות מולקולרית הוא הזמן הממושך עד הגעה לשוק, אך Finally Foods מוכיחה שניתן לייצר חלבונים בעלי ערך גבוה במהירות שיא, תוך קיצור דרמטי של זמני הניסוי וטעייה".