check
שמרים, חלבונים ולמידת מכונה | ארגון בוגרי העברית

שמרים, חלבונים ולמידת מכונה

18 ינואר, 2023
Yeasts, Proteins and Machine Learning

Yeasts, Proteins and Machine Learning
עבודת מחקר של תלמידי המחקר ביאן משאהרה ושיר ארמוני ופרופ' תומר רביד מן המחלקה לכימיה ביולוגית במכון למדעי החיים של האוניברסיטה העברית התפרסמה בשני כתבי עת חשובים: Nature Communications ו-Journal of Molecular Biology

במחקר מיפו החוקרים נוכחות רצפי חלבון הגורמים לפירוקו הנקראים "דגרונים" בחלבונים שונים בתא השמר וגילו אוסף של תכונות ייחודיות ושמורות אבולוציונית של דגרונים המעורבים בבקרת איכות תאית. דגרונים אלה מצויים בליבת החלבון והם כנראה נחשפים כאשר החלבון מאבד את המבנה התלת מימדי הנכון שלו עקב שינויים בתנאי הסביבה או עקב תהליכים פנימיים כגון הזדקנות התאים. במחקר עתידי ינסו החוקרים לפענח את מנגנון חשיפת הדגרון, שהוא השלב קובע הקצב של תהליך פירוק החלבון.

מלבד התרומה החשובה להבנת מנגנוני פירוק חלבונים בחלבוני השמר, מאפשר האלגוריתם שפיתחו בעזרת למידת מכונה למפות דגרונים בכל חלבון הנמצא בתאים אאוקריוטיים על סמך הרצף שלו. חידוש זה יאפשר לחוקרים להבין מנגנוני פירוק של חלבונים שונים המעורבים בהתפתחות מחלות ובכך יתאפשר פיתוחן של שיטות חדשות לזירוז או עיכוב של פירוק חלבונים לצרכי ריפוי - תחום פרמקולוגי הצובר תאוצה בשנים האחרונות. 

ביאן משאהרה - בוגרת תואר ראשון במדעי הכימיה והביולוגיה ותואר שני במדעים ביו-רפואיים במגמת ביוכימיה, מטבוליזם ואנדוקרינולוגיה, שניהם מהאוניברסיטה העברית בירושלים
שיר ארמוני - בוגר תואר ראשון במתמטיקה מהאוניברסיטה העברית בירושלים
פרופ' תומר רביד - בוגר תואר ראשון בביולגיה מהאוניברסיטה העברית, תואר שני בביוכימיה ודוקטורט בביוכימיה קלינית מאוניברסיטת תל אביב

לכתבות המלאות:
Nature Communications
Journal of Molecular Biology