בוגרי העברית זיהו את תהליך ההתפתחות מחלת הכליה הסוכרתית | ארגון בוגרי העברית

בוגרי העברית זיהו את תהליך ההתפתחות מחלת הכליה הסוכרתית

16 יולי, 2022
Cannabis helps treat kidney disease for diabetes patients

שינויים בכמות וסוג המזון שאנו אוכלים עלולים להשפיע על פעילות המערכות שמעודדות אגירת מזון, חילוף חומרים וצבירת אנרגיה. עודף סוכר ושומן, למשל, יכול להגביר פעילות מערכות בגוף, ובכך לפגוע באיברים ולגרום למחלות שונות. לראשונה, מחקר חדש בהובלת פרופ' יוסי תם, ד"ר ליעד הינדן, והדוקטורנטיות מג'דולין אחמד ושרלין חמד מהמכון למדעי התרופה, בית הספר לרוקחות שבפקולטה לרפואה באוניברסיטה, מצא קשר בין פעילות שתי מערכות בגוף להתפתחות מחלת הכליה הסוכרתית, הפוגעת בכ-30% מחולי הסוכרת בעולם.

המחקר מצא שעודף סוכר מוביל להפרשה מוגברת של חומרי קנאביס אנדוגניים בתאי האבובית המקורבת בכליה, מה שמגביר את פעילות מערכת תצמיד החלבונים mTORC1. מצב כזה מגביר את כניסת הסוכרים לתוך הכליה, אשר פוגעים בתפקודה התקין. צוות המחקר טוען כי חסימה או הורדה של הקולטן הקנבינואידי או של משאבת הגלוקוז בתאי האבובית בכליה יכול למנוע באופן משמעותי את התפתחות המחלה. עם זאת, בחולים שאינם סוכרתיים הקולטן שומר על מאזן חלבונים וחומצות אמינו בתאים באמצעות בקרה הדוקה. ד"ר הינדן מדגיש כי חסימת הקולטן הקנבינואידי או משאבת הגלוקוז שנבדקו היא בעלת פוטנציאל בקרב חולי סוכרת לצורך טיפול יעיל במחלת הכליה הסוכרתית. בקרב חולים שאינם סוכרתיים, יש להיזהר משימוש בחסמים לקולטן הזה, אשר עלולים להוביל להתדרדרות בפעילות הכלייתית. נכון להיום, תרופות החוסמות את הקולטן הקנבינואידי נמצאות בשלבי פיתוח קליני בבני אדם "ובזכות המחקר הנוכחי, נוכל להתאים את הטיפול הרפואי לכל חולה, סוכרתי ולא סוכרתי, ובכך למנוע את התפתחות המחלה ואת הנזק שהיא גורמת", מסכם ד"ר הינדן.

למקור >>>