ביה"ס לרוקחות

Space Pharma - Lab on a Chip

חוקרות מהאוניברסיטה העברית ישגרו תאי סרטן וננו-תרופה נגד סרטן לחלל

20 דצמבר, 2021

האם בעתיד נייצר תרופות נגד סרטן בחלל, על מנת להפוך אותן למדויקות יותר בהשפעתן על תאים סרטניים? ביום שלישי, 21.12, בשעה 12:06 לשעון ישראל, ישוגר ניסוי חלוצי שינסה לענות על השאלה הזאת. משימת האספקה שתשוגר לתחנת החלל הבינלאומית על גבי משגר מסוג פאלקון 9 של חברת ספייס אקס תכלול בין השאר גם מעבדה חכמה של חברת ספייספארמה הישראלית, שתישא תאי סרטן וננו-תרופה חלוצית בשם דוקסיל, שפותחה באוניברסיטה העברית והיא הננו-תרופה הראשונה שזכתה לאישור ה-FDA. מטרת הניסוי תהיה לבדוק לראשונה כיצד מתנהגים במיקרו כבידה סרטן והתרופה נגדו.

Inclusive Pharmacy Studies - HUJI Alum - Prof Avi Domb

מנהל בית הספר לרוקחות, בוגר העברית: "חשוב שיהיו רוקחים מכל המגזרים"

27 יוני, 2021

המרכז האקדמי לב בשיתוף האוניברסיטה העברית, מציעים מסלול חדש לרוקחות בו לומדים חצי מהתואר בתנאי המרכז האקדמי לב ואת החצי האחרון והתואר מטעם האוניברסיטה העברית: שנתיים במכון לב, שנה וחצי באוניברסיטה. מנהל בית הספר לרוקחות, פרופ' אבי דומב (בוגר האוניברסיטה העברית), שהתמנה לאחרונה למדען הראשי של משרד המדע הוא מספר על המסלול החדש בין שני המוסדות האקדמיים: "יש רק שני בתי ספר לרוקחות בארץ, המכשירים סטודנטים לתואר ראשון ברוקחות ורישיון לעסוק ברוקחות מטעם משרד הבריאות. רצינו לשלב גם את הציבור הדתי, החרדי והחרדי-לאומי בתוך המסגרת הזו של לימוד מקצוע הרוקחות ומכיוון שיש לנו מגבלות באוניברסיטה על לימודים נפרדים, הדרך הייתה לפצל את המסלול: בשנתיים הראשונות לומדים במרכז האקדמי לב את לימודי הבסיס של מקצוע הרוקחות – קורסים במדעים, כמו-כימיה, פיזיקה ומתמטיקה, וקורסי יסוד ברפואה – אנטומיה, פיזיולוגיה ומיקרו-ביולוגיה, ואז הם מגיעים לשנה השלישית והרביעית, שם הם לומדים בכיתה הרגילה באוניברסיטה העברית, את לימודי הרוקחות, כולל - מעבדות ברוקחות, פרמקולוגיה, תרופות ותכשירים ומדעי הרוקחות. אוסיף, חשוב שיהיו רוקחים מהמגזר הדתי והחרדי, כי יש מקומות בהם חשוב שהרוקח יהיה קרוב לחוג של הלקוחות, בשביל שיוכלו לשאול שאלות ולקבל תשובות מאדם שמכיר את האופי והשפה הפנימית שלהם."

Medical Cannabis Effects on Children

מחקר בוגרי העברית: קנאביס לילדים - באילו מחלות הוא מסייע ומהן תופעות הלוואי?

24 יוני, 2021

לראשונה, עבודה מחקרית נרחבת מנסה לענות על השאלה: האם מתן קנאביס רפואי לילדים הסובלים מבעיות בריאותיות קשות יעיל ובטוח? סקירת מחקרים (מטא-אנליזה) ראשונה מסוגה שבדקה את הבטיחות והיעילות של קנאביס רפואי בילדים מצביעה על קשר בין שימוש במיצוי קנבידיול (CBD), אחד ממרכיבי צמח הקנאביס, לבין הפחתה של מספר ההתקפים האפילפטיים בילדים עם אפילפסיה קשה. מצד שני, התגלה כי שימוש ברכיב זה מלווה בתופעות של דיכוי התיאבון.

המחקר נערך בהובלתו של פרופ' אילן מתוק, ראש מעבדה במכון למדעי התרופה בבית הספר לרוקחות שבפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים ומרכז דיוויד  ר. בלום בבית הספר לרוקחות, יחד עם הדוקטורנט ניר טרבס, שניהם בוגרי האוניברסיטה, והוא שופך אור חדש על היעילות והבטיחות של קנאביס רפואי בטיפול בילדים. "זהו מחקר מטא-אנליזה ראשון מסוגו, העושה שימוש בכלים כמותיים ומתמקד בטיפול בקנאביס באוכלוסיית הילדים, וכולל התוויות רפואיות שונות שהיו חסרות עד כה בעיקר לקהילת הרופאים", מדגיש פרופ' מתוק ונותן כדוגמה את הטיפול באפילפסיה ובבחילות והקאות על רקע כימותרפיה: "מצאנו שהייתה ירידה ממוצעת של 11 אירועים  של בחילות והקאות בקרב ילדים, בתקופת שני מחזורי כימותרפיה שנבדקו".