הפקולטה לחקלאות

Chronic Kidney Disease in Dogs

טיפול חדשני למחלת כליות כרונית בכלבים

25 מרץ, 2025


מחקר חדש, בהובלת ד"ר הילה חן יחד עם ד"ר גלעד שגב וד"ר מיכל מזעקי-טובי (כולם בוגרי העברית) מבית הספר לרפואה וטרינרית ע"ש קורט באוניברסיטה העברית, שפורסם לאחרונה בכתב העת לרפואה פנימית וטרינרית, מציע תקווה חדשה לטיפול במחלת כליות כרונית (CKD) בכלבים.

מחלת כליות כרונית גורמת לכליות של הכלב לאבד בהדרגה את יכולתן לתפקד כראוי. למרות שהיא משפיעה בעיקר על כלבים מבוגרים, גם כלבים צעירים יכולים לפתח את המחלה. אחד הסיבוכים העיקריים של CKD זו פגיעה בתפקוד הכליות הגורמת לכשל בוויסות מינרלים חיוניים כמו סידן וזרחן, מה שמוביל לרמות גבוהות של הורמון הפאראתירואיד (PTH). חוסר איזון זה (RHPT בשפה המקצועית) יכול לגרום נזק לעצמות ולאיברים אחרים.

המחקר בדק האם פריקלציטול (paricalcitol), אנלוג של ויטמין D מהדור השני, יכול להיות יעיל בטיפול ב-RHPT ולהפחית השפעות מזיקות אחרות הקשורות ל-CKD.

מהממצאים עולה כי פריקלציטול יכול לשחק תפקיד מרכזי בניהול CKD על ידי הפחתת RHPT ואולי האטת התקדמות המחלה. עם זאת, בהתחשב בסיכון הקשור להיפרקלצמיה, וטרינרים צריכים לפקח בזהירות על רמות הסידן ולהתאים את המינונים בהתאם.

קרא עוד

"ממצאים שלנו פותחים את הדלת לגישות טיפוליות חדשות בניהול CKD בכלבים. בעוד שפריקלציטול מראה הבטחה בהורדת רמות PTH וייצוב פרוטאינוריה, הוא דורש פיקוח קפדני כדי להימנע מתופעות לוואי כמו היפרקלצמיה", אמרה ד"ר חן.

למקור >>>

קראו פחות
CRISPR, lettuce and hidden hunger

טכנולוגיית CRISPR, חסה ופתרון ל"רעב סמוי"

11 מרץ, 2025


חוקרי האוניברסיטה העברית השתמשו בטכנולוגיית עריכת הגנים CRISPR כדי לפתח זן חסה מועשר באלמנטים תזונתיים מה שיכול להוות פריצת דרך משמעותית בפתרון בעיית המחסור במיקרו-נוטריינטים ברחבי העולם. מחסור במיקרו-נוטריינטים, המכונה לעיתים "רעב סמוי", משפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם, במיוחד באזורים שבהם הגישה למזון מגוון ועשיר באלמנטים תזונתיים מוגבלת. רעב סמוי מתייחס לצורת תת-תזונה שבה אנשים סובלים ממחסור במיקרו-נוטריינטים חיוניים למרות שיש להם מספיק קלוריות כדי לענות על צרכי האנרגיה הבסיסיים שלהם. 

המחקר, בהובלת בוגר העברית פרופ' אלכסנדר ויינשטיין מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית' באוניברסיטה העברית, פורסם בכתב העת המדעי Plant Biotechnology Journal והדגים כיצד שינויים גנטיים מדויקים יכולים להגדיל משמעותית את רמות הוויטמינים והנוגדי חמצון החיוניים בחסה מבלי להשפיע על צמיחתה או תנובתה.

קרא עוד

זן החסה החדש שפותח הכיל פי 2.7 יותר בטא-קרוטן (פרו-ויטמין A), תרכובת חיונית לראייה, תפקוד מערכת החיסון ובריאות העור. הוא גם הכיל רמות גבוהות יותר של זאקסנטין, נוגד חמצון חזק שמגן מפני נזקי אור כחול וניוון מקולרי הקשור לגיל, וכן עלייה מרשימה פי 6.9 בחומצה אסקורבית (ויטמין C), שתומכת בתפקוד מערכת החיסון ומשפרת את ספיגת הברזל. מהמחקר עולה כי למרות השינויים הגנטיים הללו, החסה שמרה על צמיחה, מראה ופרודוקטיביות נורמליים. לפי החוקרים, שינויים גנטיים דומים עשויים להיות מיושמים בעתיד גם על גידולים בסיסיים אחרים, כמו אורז, חיטה ותירס.

למאמר המלא >>>

קראו פחות
The Importance of Visceral Fat

מה זה שומן ויסצרלי ולמה הוא חשוב?

10 מרץ, 2025


מחקר חדש, בהובלת הדוקטורנטית הדר קליין, ד"ר הילה זליכה ופרופ' איריס שי מאוניברסיטת בן גוריון (שלושתן בוגרות האוניברסיטה העברית), על חשיבות השומן הוויסצרלי (שומן בטני עמוק) בהקשר של ירידה במשקל ובריאות כללית. בעוד ששומן תת-עורי (השומן שנמצא מתחת לעור) יכול להיות ניטרלי או אפילו מועיל, השומן הוויסצרלי מהווה סיכון בריאותי משמעותי. שומן זה מקיף איברים חיוניים כמו הכבד, הלבלב והמעיים, והוא קשור למחלות לב, סוכרת ודלקות כרוניות.

השומן הוויסצרלי פעיל מבחינה מטבולית ומשפיע על עמידות לאינסולין, דלקות וסיכון קרדיו-וסקולרי מוגבר. לעומת זאת, השומן התת-עורי משמש כמאגר אנרגיה ויכול להיות בעל תכונות מגנות במקרים מסוימים. מחקרים מראים כי השומן הוויסצרלי משחרר כמויות גבוהות יותר של חומצות שומן חופשיות וציטוקינים פרו-דלקתיים, מה שמשפיע ישירות על חילוף החומרים בכבד ועל דלקת מערכתית. אנשים בעלי אותו משקל או BMI יכולים להיות בעלי כמויות והתפלגויות שונות של שומן ויסצרלי. חלקם עשויים לשאת נפח מוחלט גבוה של שומן ויסצרלי, בעוד שאחרים עשויים להיות בעלי יחס גבוה יותר של שומן ויסצרלי לעומת השומן הבטני הכולל. 

קרא עוד

פרופ' שי מציינת כי ממצאים אלו מציעים מסגרת חדשה להערכת הצלחת ירידה במשקל - לא רק כמה שומן יורד, אלא איזה סוג של שומן יורד וכיצד הוא משפיע על הבריאות המטבולית. הדוקטורנטית הדר קליין מסבירה המשמעות הקלינית: "שני אנשים עם אותו BMI יכולים להיות בעלי סיכונים מטבוליים שונים לחלוטין בהתבסס על איך השומן הוויסצרלי שלהם מתפזר. המחקר שלנו מראה שהבדלים אלו חשובים כאשר מעריכים סיכונים קרדיו-מטבוליים". ד"ר הילה זליכה, מדגישה את החשיבות של התאמת התערבויות לירידה במשקל לדפוסי התפלגות השומן האישיים.

במחקרן, שילבו החוקרות נתונים משני ניסויים מבוקרים אקראיים שנמשכו 18 חודשים (DIRECT-PLUS ו-CENTRAL) וניתחו את הנתונים של 572 משתתפים לפני ואחרי התערבויות תזונתיות לירידה במשקל. מחקר זה הוא אחד מהמחקרים הגדולים ביותר שנעשו אי פעם על ירידה במשקל באמצעות MRI. באמצעות הטכנולוגיה המתקדמת, החוקרות הצליחו למדוד את השינויים בשומן הוויסצרלי בצורה מדויקת ואת היחס שלו לשומן הבטני הכולל ובכך לספק תובנות על איך דינמיקות השומן הוויסצרלי משפיעות על הבריאות הקרדיו-מטבולית. תוצאות המחקר הראו כי גם הפחתות מוחלטות וגם יחסיות בשומן הוויסצרלי הובילו לשיפורים משמעותיים ברמות הטריגליצרידים, בקרת רמת הסוכר בדם ותפקוד הכבד. איבוד שומן ויסצרלי מוחלט היה קשור באופן חזק יותר להפחתת רמות הלפטין והתנגדות לאינסולין, מה שקריטי למניעת מחלות מטבוליות כמו סוכרת.

למאמר המלא >>>

קראו פחות
International Womens Day - HUJI Legends - 2025

בוגרות העברית אגדיות בתחום המדעים

6 מרץ, 2025


לכבוד יום האישה הבין-לאומי ב-8 במרץ, יוליה קארא, כתבת ISRAEL21c ובוגרת האוניברסיטה העברית, ריכזה רשימה של שמונה נשים ישראליות אגדיות בתחום המדעים. מתוך השמונה, שש - הן בוגרות האוניברסיטה העברית בירושלים! 

פרופ' עדה יונת - זכתה בפרס נובל לכימיה בשנת 2009 על מחקריה החלוציים בתחום מבנה הריבוזומים, מכונות מקרומולקולריות בתוך תאי האדם המבצעות סינתזה ביולוגית של חלבונים. יונת הייתה גם האישה הראשונה מהמזרח התיכון שזכתה בפרס נובל במדעים והאישה הראשונה שזכתה בפרס נובל לכימיה מזה 45 שנים.

פרופ' מיכל שוורץ - היא נוירו-אימונולוגית. המתמחה בקשר בין המוח למערכת החיסון והוכיחה כי הוא משפיע על המוח הנפגע ממחלות נוירו-דגנרטיביות סופניות כמו אלצהיימר וצורות אחרות של דמנציה.

פרופ' רות ארנון - היא ביו-כימאית אשר הייתה שותפה לפיתוח התרופה לטרשת נפוצה קופקסון לאחר מחקר שנמשך 30 שנה. במהלך המחקר גילתה כי חומר המיוצר באופן סינתטי במעבדה יכול לדכא את המחלה במודל חיה של טרשת נפוצה.

פרופ' חווה יבלונקה - היא תאורטיקנית אבולוציונית וגנטיקאית בעלת שם עולמי, המתמחה בתורשה אפיגנטית, תהליך העברת סמנים אפיגנטיים מדור לדור ללא שינויים במבנה ה-DNA הראשוני.

פרופ' אורה קדם - בשנות ה-60 היא התעניינה בהתפלת מים והקדישה עשורים של קריירה אקדמית למחקר בתחום זה. שיטות ההתפלה שפיתחה קדם סייעו רבות לישראל להתמודד עם המחסור המתמיד במים מתוקים.

פרופ' חרמונה שורק - הנוירו-ביולוגית המולקולרית ידועה במחקריה החלוציים על אצטילכולין וחשיבותו במחלות נוירו-דגנרטיביות כמו פרקינסון ואלצהיימר.

לא נשכח לציין את שתי הנשים הנוספות שאמנם אינן בוגרות העברית אך בהחלט הינן אגדיות: פרופ' שפי גולדווסר וד"ר אביב רגב.

ברכותינו לאלפי בוגרות האוניברסיטה שכל אחת מהן היא אגדה בפני עצמה!

לכתבה המלאה >>>

No Antibiotics for Cultured Meat

אין יותר אנטיביוטיקה? דרך בטוחה יותר להגן על בשר מתורבת

27 פברואר, 2025


חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, בשיתוף עם הארגון למחקר וחדשנות של סינגפור והאוניברסיטה העברית (Singapore-HUJI Alliance for Research and Enterprise - SHARE), פיתחו חלופה מבטיחה לאנטיביוטיקה לייצור בשר מתורבת. המחקר, בהובלת הדוקטורנט עידן יקיר ופרופ' צבי חיוקה (שניהם גם בוגרי האוניברסיטה), בוחן את השימוש בתערובות פפטידים אנטימיקרוביאליים אקראיים (RPMs) כשיטה בטוחה ויעילה יותר למניעת זיהום חיידקי בבשר מתורבת.

RPMs הם קוקטיילים סינתטיים של פפטידים המפגינים פעילות אנטימיקרוביאלית רחבה. הם הראו השפעות בקטריצידיות חזקות נגד חיידקים גרם-חיוביים כמו ליסטריה מונוציטוגנס וחיידקים גרם-שליליים כמו E.coli, מבלי לפגוע בתאי המארח. זה חיוני לשמירה על חיותם של תאי גזע מזנכימליים (MSCs), החיוניים לייצור בשר מתורבת.

קרא עוד

אחד היתרונות המשמעותיים של RPMs על פני אנטיביוטיקה מסורתית הוא שכיחות נמוכה של עמידות חיידקית. זה הופך את RPMs לפתרון בר-קיימא וארוך טווח להבטחת בטיחות המזון בחקלאות תאית. בנוסף, RPMs מתפרקים במהירות במודל עיכול מדומה, מה שמעיד על היעדר סיכון להצטברות ביולוגית או השפעות בריאותיות שליליות בצריכה.

המחקר מדגיש את RPMs כאסטרטגיה אנטימיקרוביאלית ניתנת להרחבה, חסכונית ובטוחה שיכולה לחולל מהפכה בתעשיית הבשר המתורבת. על ידי הפחתת התלות באנטיביוטיקה, RPMs מתמודדים עם חששות לגבי עמידות לאנטיביוטיקה ושאריות במוצרי מזון, שהם קריטיים לבריאות הציבור ולאישור רגולטורי.

מחקר זה מהווה צעד משמעותי לשיפור בטיחות המזון והקיימות בייצור בשר מתורבת, תוך הפחתת ההשפעה הסביבתית ומזעור הסיכונים למחלות זואונוטיות הקשורות לחקלאות בעלי חיים מסורתית.

לכתבה המלאה באנגלית >>>

קראו פחות
First Real Dairy Protein in Potatoes

חלבון חלב אמיתי מתפוחי אדמה

12 פברואר, 2025


חברת הסטארט-אפ Finally Foods, אשר נוסדה על ידי שתי בוגרות העברית - המנכ"לית דפנה גבאי וסמנכ"לית טכנולוגיה ד"ר בסיה וינוקור, פיתחה את תפוחי האדמה המהונדסים גנטית הראשונים מסוגם בעולם המכילים חלבון חלב פרה, פריצת דרך שעשויה לחולל מהפכה בתעשיית החלב.  

החברה, שהינה חלק מחממת הפוד-טק The Kitchen של קבוצת שטראוס, צפויה להשיק ניסוי רחב היקף בחודש הבא בדרום ישראל, שם יגודלו תפוחי האדמה המהונדסים. לאחר הקציר, תפוחי האדמה יעובדו לצורך הפקת אבקת חלבון קזאין, רכיב מרכזי בייצור מוצרי חלב. הקזאין, המהווה 80% מחלבוני החלב, חיוני לייצור גבינות ומעניק למוצרי חלב תכונות המסייעות בהתכה, מתיחה והקצפה.  

קרא עוד

Finally Foods מתמחה בחקלאות מולקולרית ומשתמשת בתפוחי אדמה כביוריאקטורים טבעיים להפקת חלבון קזאין. ביוריאקטורים משמשים כמדיום לתגובות ביוכימיות ומהווים חלופה בת-קיימא לייצור חלב מבוסס בעלי חיים, אשר כרוך בפליטות גזי חממה גבוהות ודורש שטחי קרקע ומשאבי מים נרחבים. החברה רואה בחלבונים מן הצומח פתרון לאתגרים העולמיים של שינויי האקלים וביטחון תזונתי.  

"הניסוי הזה הוא נקודת אימות משמעותית עבור Finally Foods והוא יאפשר לנו להתחיל לעבוד עם חברות חלב לפיתוח מוצרי חלב תוך כדי שימוש בחלבון הקזאין שלנו", אומרת דפנה גבאי, "השילוב של בינה מלאכותית לא רק האיץ משמעותית את הפיתוח, אלא גם מאפשר לנו להפיק רמות גבוהות של קזאין טבעי ופונקציונלי בתוך תפוח אדמה וכן לבצע תהליך הפקה יעיל וחסכוני במיוחד. אחד האתגרים המרכזיים בחקלאות מולקולרית הוא הזמן הממושך עד הגעה לשוק, אך Finally Foods מוכיחה שניתן לייצר חלבונים בעלי ערך גבוה במהירות שיא, תוך קיצור דרמטי של זמני הניסוי וטעייה".

למקור >>>

קראו פחות
למידת מכונה וטכנולוגיית הדמיה לחיזוי איכות העגבניות לפני הקטיף

למידת מכונה וטכנולוגיית הדמיה לחיזוי איכות העגבניות לפני הקטיף

27 ינואר, 2025


חוקרים פיתחו מודל למידת מכונה מבוסס בינה מלאכותית המשתמש בהדמיה היפר-ספקטרלית כדי להעריך את איכות העגבניות לפני הקטיף. השיטה, שאינה פוגעת בפירות, חוזה תכונות איכות חשובות כמו משקל, קשיחות ותכולת ליקופן ומאפשרת לחקלאים לעקוב אחר התפתחות הפירות בזמן אמת, לתזמן את הקטיף בצורה מיטבית ולשפר את איכות היבול.  

"גישות מסורתיות להערכת איכות עגבניות גוזלות זמן, פוגעות בפירות ויקרות, ולכן מוגבלות לשימוש בדגימות קטנות לאחר הקטיף. לחקלאים אין כלים מעשיים לניטור איכות הפירות לפני הקטיף, למרות שזהו מרכיב חיוני לאופטימיזציה של תנאי הגידול ולשיפור איכות היבול", מסביר בוגר העברית ד"ר דוד הלמן, ראש מעבדת הדמיה ומודלים של מערכות צמחייה באוניברסיטה העברית בירושלים, שהובילה את המחקר, בראיון ל-Food Ingredients First.

קרא עוד

מלבד שיפור האיכות התזונתית, הטכנולוגיה המונעת בבינה מלאכותית עשויה גם לאפשר "התאמה טובה יותר לשינויים סביבתיים, חיזוק חוסן מערכות חקלאיות ותמיכה בביטחון המזון העולמי", מוסיף ד"ר הלמן.  

לכתבה המלאה >>>

קראו פחות
Small milk fat globules promote growth of good bacteria

טיפות שומן קטנות בחלב מעודדות צמיחת חיידקים טובים

23 ינואר, 2025


מחקר חדש חושף תובנות מרתקות על הקשר המורכב בין טיפות שומן בחלב לבין חיידקים. המחקר, שפורסם בכתב העת Food Chemistry, בוחן כיצד התכונות המבניות של טיפות השומן המיקרוסקופיות משפיעות על האינטראקציות שלהן עם חיידקים מועילים ומזיקים כאחד ומאיר את המנגנונים הטבעיים של החלב לקידום הבריאות ולהגנה מפני פתוגנים.  

את המחקר הובילה בוגרת העברית, פרופ' נורית ארגוב-ארגמן מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית באוניברסיטה העברית בירושלים, בשיתוף עם חוקרים מארגון המחקר החקלאי.  

פרופ' ארגוב-ארגמן ציינה: "המחקר שלנו מדגיש את הדרכים המורכבות שבהן המאפיינים הפיזיים של טיפות השומן בחלב יכולים להשפיע על הדינמיקה המיקרוביאלית ומציע דרכים פוטנציאליות לשיפור הבריאות באמצעות מרכיבים תזונתיים טבעיים".

קרא עוד
קראו פחות
Foodtech at HUJI - New course

תוכנית הכשרה "פודטק בעברית" יצאה לדרך ערב חנוכה - עוד לא מאוחר להצטרף!

29 דצמבר, 2024


נותרו מקומות בודדים בקבוצה מגוונת של משתתפים ומשתתפות מתחומים מדעים שונים, ביניהם יזמים ויזמיות מה"שטח". התוכנית בתמיכת חממת The Kitchen מבית שטראוס ורשות החדשנות ומתקיימת בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית של האוניברסיטה העברית, ברחובות.

מטרתנו לחשוף אקדמאיים ואקדמאיות לידע, כלים וטכנולוגיות מתקדמות בעולם המזון, על מנת להשתלב בתעשיית הפוד-טק המתפתחת בישראל. התוכנית כוללת לימודים בפקולטה, התנסות במעבדות ובמטבח ובנוסף הכשרה מעשית בחברות.

קרא עוד

בוגרות ובוגרי העברית זכאים להנחה מיוחדת של 1000 ₪

מספר המקומות מוגבל!
כדאי למהר להירשם >>>

קראו פחות
Forty Under Forty - HUJI Alumni Leaders

נבחרת 40 המנהיגות והמנהיגים הצעירים עד גיל 40 של האוניברסיטה העברית

12 דצמבר, 2024


ברכות לחברי נבחרת 40 המנהיגים והמנהיגות הצעירות עד גיל 40 של האוניברסיטה העברית!

בטקס מעורר השראה, שנערך באוניברסיטה העברית במהלך מושב ה-87 של חבר הנאמנים, במרכז אספר ליזמות וחדשנות, חשפנו את חברי וחברות הנבחרת הראשונה של האוניברסיטה העברית.

הנבחרת כוללת 40 בוגרות ובוגרים שלנו, מובילים ומשפיעים בתחומי עיסוקם במגוון רחב של תחומים: פוליטיקה וממשל, חינוך, היי-טק, רפואה, תרבות ואמנות, כלכלה ומשפט. חברי וחברות הנבחרת הוכיחו יכולות מנהיגות והובלה יוצאת דופן והם אלה שיובילו את המשק, הכלכלה, המגזר הציבורי ואת החברה האזרחית. דווקא בתקופה הקשה שבה אנו מצויים, אנו רואים בקבוצה זו את דור המנהיגים והמנהיגות הבא של מדינת ישראל. הם מצטרפים למאות אלפי הבוגרים והבוגרות של האוניברסיטה העברית הנמצאות והנמצאים בנקודות השפעה קריטיות שיבנו את החברה הישראלית לעתיד טוב יותר. 

חברי וחברות הנבחרת הראשונה, הם החלוצים, הדוגמה ומופת עבור עשרות אלפי הסטודנטים והסטודנטיות הלומדות כיום באוניברסיטה העברית. 

ההרשמה להגשת מועמדות לנבחרת 2025 נפתחה! להגשת מועמודות או המלצה >>>

לאתר של נבחרת 40 המנהיגות והמנהיגים הצעירים עד גיל 40 של האוניברסיטה העברית >>>

לגלריית תמונות מהטקס >>>

How do fish choose when to hatch

איך דגים בוחרים את יום ההולדת שלהם

11 דצמבר, 2024


ד"ר מתן גולן, מהאוניברסיטה העברית בירושלים ומכון וולקני, הוביל צוות חוקרים שגילה כיצד עוברים של דגים קובעים את הרגע האידיאלי לבקיעתם. תגליתם פורצת הדרך, שהתפרסמה בכתב העת Science, חושפת מנגנון פעיל שבאמצעותו עוברים אלו שולטים בהחלטה קריטית של חיים ומוות ומציעה תובנות חדשות בתחום הביולוגיה והאבולוציה.

החוקרים גילו שעוברים של דגים מתחילים את תהליך הבקיעה דרך אות מהמוח: נוירו-הורמון בשם TRH. ההרומון עובר בזרם הדם לבלוטה מיוחדת, שם הוא מפעיל שחרור אנזימים הממיסים את דופן הביצה ומאפשרים לעובר להשתחרר. המעגל העצבי הקריטי הזה, שאחראי לבקיעה, מתפתח ממש לפני האירוע ונעלם זמן קצר לאחר מכן. ללא TRH העוברים אינם מסוגלים לשחרר את האנזימים הנדרשים, מה שמוביל למותם בתוך הביצה.

קרא עוד

לממצאים יש השלכות אבולוציוניות משמעותיות, שכן הם חושפים את המנגנון העצבי שהיה נסתר במשך זמן רב, השולט בתהליך הבקיעה בקבוצת החולייתנים הגדולה ביותר. בעתיד, החוקרים מתכננים לחקור כיצד TRH ופקטורים נוירו-אנדוקריניים אחרים משפיעים על תהליך הבקיעה במינים נוספים. בנוסף לתובנות האבולוציוניות, המחקר מדגיש את היכולת המרשימה של עוברים לקבל החלטות שמשפיעות ישירות על הישרדותם, ומציע הבנה עמוקה יותר של האינטראקציה המורכבת בין נוירוביולוגיה והסתגלות סביבתית.

ד"ר גולן בעל תואר ראשון במדעי בעלי החיים ותואר שני ודוקטורט במדעי בעלי החיים ווטרנירה, שלושתם מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית של האוניברסיטה העברית.

למחקר המדעי (אנגלית) >>>

קראו פחות
Prof. Tamir Klein - ERC Grant

פרופ' תמיר קליין זכה במענק של המועצה האירופית למחקר

9 דצמבר, 2024


ברכותינו לפרופ' תמיר קליין, מהמחלקה למדעי הצמח והסביבה במכון ויצמן למדע, על זכייתו במענק המחקר עבור הפרויקט "רזילפורסט", המכוון לחזק את העמידות של עצים ויערות לשינויי אקלים. מדי קיץ, מיליוני עצים באירופה ובישראל מתים כתוצאה מבצורות מתמשכות. במהלך תקופות אלו, בועות אוויר זעירות נוצרות בתוך צינורות ההובלה של העצים, וכתוצאה מכך עליהם מתייבשים עד כדי תמותה. במסגרת הפרויקט מתעתדים החוקרים למפות את שלבי התהליך, ללמוד כיצד עצים מתאוששים ממנו, לדרג מיני עצים שונים לפי מידת עמידותם ולבחון שיטות ייעור חדשות שיוכלו למנוע את התופעה.

פרופ' תמיר קליין בוגר תואר ראשון בביוכימיה ומדעי המזון של האוניברסיטה העברית.

קרא עוד

למקור >>>
צילום: מכון ויצמן למדע

קראו פחות
Fighting Drug Resistant Bacteria

בוגרי העברית פיתחו גישה חדשנית להתמודדות עם חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה

20 נובמבר, 2024


חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים פיתחו גישה חדשנית להילחם בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה באמצעות טכניקת “סימון” ייחודית המסייעת למערכת החיסון לזהות ולהשמיד את הפתוגנים החמקמקים הללו. המחקר, בראשות פרופ’ צבי חיוקה, תלמידת המחקר יעל בלו, וד”ר עינב מלאך מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע”ש רוברט ה. סמית’, מציג אסטרטגיה טיפולית חדשנית להתמודדות עם זיהומים שמערכת החיסון מתקשה לזהות. פרופ' חיוקה וד"ר מלאך הינם בוגרי תואר ראשון, שני ודוקטורט מהאוניברסיטה העברית.

פתוגנים לעיתים קרובות נמלטים מהגנות מערכת החיסון באמצעות שינוי המבנה שלהם או ייצור אנזימים המפריעים לתגובות החיסוניות, מה שמוביל לזיהומים חמורים. כדי להתמודד עם אתגר זה, החוקרים פיתחו תג כימרי – שילוב של שתי מולקולות שונות – שמחבר פפטיד קושר חיידקים עם תג חלבוני המוכר למערכת החיסון. תג סימון זה מסמן את הפתוגן ומאותת למערכת החיסון להשמיד אותו.

החדשנות מבוססת על פפטיד חיידקי המחובר לחלבון C3b, המפעיל את מסלול הקומפלמנט של מערכת החיסון. החוקרים הראו שתג כימרי זה מסוגל להיקשר לאי-קולי עמיד לקומפלמנט, ולהשיג ירידה של 90% בכמות החיידקים לאחר הוספת חלבוני קומפלמנט נוספים.

קרא עוד

שיטת הסימון אינה מוגבלת רק לחיידקים, אלא בעלת פוטנציאל לסימון איומים מיקרוביאליים נוספים, כמו פטריות, מה שמצביע על דרך רב-תכליתית להכשיר את מערכת החיסון נגד מגוון רחב של פתוגנים. באמצעות הגברת הרגישות של פתוגנים עמידים לקומפלמנט, האסטרטגיה מציעה אפשרות לפיתוח חומרים אנטי-מיקרוביאליים סלקטיביים חדשים, שעשויים לשנות את הדרך שבה אנו מתמודדים עם זיהומים חיידקיים.

המחקר מהווה צעד חשוב קדימה בפיתוח טיפולים יעילים נגד פתוגנים הקשים לזיהוי עבור מערכת החיסון, ופותח דלתות חדשות לטיפולים חדשניים במאבק המתמשך בזיהומים עמידים לתרופות.

למקור >>>

קראו פחות
Crispr Tech for Cucurbits

טכנולוגיית עריכה גנומית CRISPR לעמידות לנגיפים בדלועים

17 נובמבר, 2024


נגיפי צמחים הם בין הפתוגנים המשמעותיים ביותר לגידולים חקלאיים מבחינה כלכלית וגורמים לנזק שנתי של עד 3 מיליארד דולר לחקלאות העולמית. שיטות השבחה מסורתיות מוגבלות ביכולתן להקנות עמידות כנגד הנגיפים ולכן נדרשות טכנולוגיות חדשניות, כגון CRISPR/Cas9, ליצירת עמידות גנטית חדשה נגדם.

הנגיפים הם טפילים אשר קיומם תלוי באופן מלא ברכיבי תא הפונדקאי. גנים בצמחים המקודדים לחלבונים החיוניים להדבקה נגיפית מכונים גני רגישות (S). גנים אלו מהווים מטרות אטרקטיביות לפיתוח עמידות חדשה לנגיפים. באמצעות CRISPR/Cas9, בהובלתו של ד"ר זיו שפיגלמן, ביצעו חוקרי מכון וולקני: ד"ר חגית האק, ד"ר דיאנה ליבמן ומיטל שטרקמן-כהן (כולם בוגרי העברית), מוטציות בגני S בגידולי דלועים וסולניים שונים והצליחו להגביר את העמידות כנגד נגיפים בעלי חשיבות כלכלית.

קרא עוד

נגיף פסיפס ירוק של מלפפון (CGMMV) הרסני בגידולי דלועים וגורם לנזק ניכר ליבול ולפרי. על ידי יצירת מוטציות בגני S של הפונדקאי, TOM1 ו-TOM3, הגבירו החוקרות והחוקר, בצורה משמעותית, את עמידות הצמח לנגיף. נגיף חשוב נוסף בגידולי דלועים הוא נגיף צהבת עורקי מלפפון (CVYV). על ידי מיקוד רצף רגולטורי של פקטור התחלה אאוקריוטי (eIF4e), הגבירו את העמידות לנגיף זה. בנוסף, הצליח הצוות לייצר עמידות לנגיפי Potex בצמחי עגבנייה על ידי מיקוד הגן EXA1. צמחים ערוכים גנומית אלו יכולים לשמש ככלים יעילים בהתמודדות עם מחלות נגיפיות חשובות רבות.

למקור >>>

קראו פחות