הפקולטה לרפואה

Prof. Hermona Soreq - Early Parkinson Detection

בדיקת דם לאבחון מוקדם של מחלת הפרקינסון

24 אפריל, 2025


חוקרים ישראלים פיתחו בדיקת דם מהפכנית לגילוי מוקדם של מחלת פרקינסון אשר מסוגלת לזהות את המחלה לפני הופעת תסמינים מוטוריים ניכרים. הבדיקה, שפותחה במעבדתה של בוגרת העברית, פרופ' חרמונה שורק באוניברסיטה העברית בירושלים, מודדת שברי חומר גנטי בזרם הדם הקשורים לנזק נוירולוגי. תוצאות מחקר על יעילותה ודיוקה של הבדיקה, שנערך על ידי דוקטורנט נמרוד מדרר מהאוניברסיטה העברית, פורסמו בכתב העת המדעי Nature Aging.

הבדיקה יכולה להבחין בין חולי פרקינסון בשלב טרום-תסמיני לבין אנשים בריאים בדיוק גבוה על ידי הערכת שני סמנים ביולוגיים מולקולריים, שברי RNA תעבורתי (tRFs). עלייה ב-tRFs ספציפיים לפרקינסון וירידה ב-tRFs מיטוכונדריאליים מסמנים את השלבים המוקדמים של המחלה עם דיוק אבחוני של 0.86. בדיקה לא פולשנית זו יכולה להועיל לאלו המועדים גנטית לפרקינסון ולסייע בניסויים קליניים לתרופות חדשות. פרופ' שורק מדגישה את הפוטנציאל של גילוי מוקדם, לעזור לפתח טיפולים משני מחלה ולהתמודד עם חששות בקרב אלו עם היסטוריה משפחתית של פרקינסון. הבדיקה יכולה גם לסייע בזיהוי תסמינים טרום-מוטוריים ולאפשר שינויים באורח החיים להאטת הופעת התסמינים ולשפר את אמינות הניסויים הקליניים.

למאמר המלא באנגלית >>>

Dr. Adel Shalata - New Gene TIMM29

התגלה גן חדש הגורם למחלה גנטית קשה בתינוקות

23 אפריל, 2025


חוקרים במרכז הרפואי בני ציון בחיפה הביאו לפריצת דרך בעולם הרפואה: התגלה גן חדש בשם TIMM29 הגורם למחלה גנטית נדירה בשם תסמונת סנגרס (Sengers). המחלה, שמשפיעה על תפקוד המיטוכונדריה ("תחנת הכוח" של התאים בגוף), גורמת לחולשת שרירים, אי ספיקת לב, קטרקט קשה ולבסוף למוות בגיל צעיר מאוד, לרוב תוך שבועות או חודשים מהלידה.

את המחקר הוביל בוגר העברית, מנהל מחלקת הגנטיקה בבני ציון ד"ר עאדל שלאעטה, בשיתוף חוקרים מהארץ ומהעולם. הצוות זיהה שהגן TIMM29 אחראי על תפקוד תקין של המיטוכונדריה, וכאשר הוא פגוע, נפגע מנגנון ייצור האנרגיה בתאים, מה שמוביל למחלה הקשה.

"המחקר הזה הוא צעד משמעותי במניעת המחלה ובשיפור האבחון הגנטי בקהילה", אמר ד"ר שלאעטה והוסיף - "המטרה שלנו כעת היא להרחיב את בדיקות הסקר הגנטיות ולשפר את ההבנה של תפקוד הגן כדי למצוא בעתיד דרכים לריפוי".

קרא עוד

ד"ר שלאעטה בוגר תואר ראשון במדעי הרפואה ותואר דוקטור לרפואה של הפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית ומרכז רפואי הדסה. סיים התמחות ברפואת ילדים במרכז רפואי רמב׳׳ם. בעל דוקטורט מהפקולטה לרפואה של הטכניון, במעבדה לגנטיקה מולקולרית בתחום מיפוי ושיבוט גנים המעורבים במחלות תורשתיות באדם. השלים לימודי בתר דוקטורט באוניברסיטת ניו-יורק, במחלקה לגינומיקה וגנטיקה מולקולרית של האדם. עם חזרתו מארה׳׳ב, עבר למכון הגנטי ע׳׳ש שמעון וינטר בבני ציון, סיים התמחות בגנטיקה רפואית ובמקביל הקים ובסס את מעבדת המחקר במכון הגנטי בבני ציון. 

למקור >>>

צילום: מיכה בריקמן
 

קראו פחות
Prof. Avi Domb - President of JCT

בוגר העברית מונה לנשיא מרכז האקדמי לב

23 אפריל, 2025


פרופ' אבי דומב, בוגר האוניברסיטה העברית, נבחר להחליף את פרופ' חיים סוקניק בתפקיד נשיא המרכז האקדמי לב. פרופ' סוקניק הודיע על פרישתו לאחר 12 שנים. פרופ' דומב, כימאי ורוקח בהכשרתו, עמד בשנים האחרונות בראש הבית הספר לרוקחות בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית וכהן כמדען הראשי של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. בנוסף, עמד בעבר בראש החטיבה לזיהוי פלילי במשטרת ישראל, בדרגת תת-ניצב. הוא צפוי להיכנס לתפקידו באופן רשמי באוקטובר הקרוב.

המרכז האקדמי לב הוא מכללה אקדמית-תורנית, המוכרת על ידי המועצה להשכלה גבוהה. המוסד מאפשר שילוב לימודי טכנולוגיה ויהדות והלימודים בו מתקיימים בקמפוסים נפרדים לגברים ולנשים.

פרופ' דומב בעל תואר ראשון ברוקחות ובמשפטים (קרימינולוגיה) וכן דוקטורט בכימיה מהאוניברסיטה העברית.

ברכותינו!

Waking Dormant Bone Marrow Cells

מעירים תאי מח עצם רדומים

22 אפריל, 2025


צוות מחקר בין-לאומי, בהובלת ד"ר תומר איטקין, בוגר העברית, טוען כי הוא הראשון בעולם שמצא שיטה חדשנית "להעיר" תאי גזע בוגרים במעבדה לשימוש בהחידוש מח עצם להשתלות. הממצאים, שפורסמו בכתב העת המדעי Nature Immunology, מהווים פריצת דרך שיכולה לשפר משמעותית את שיעורי ההצלחה עבור מטופלים שמקבלים השתלות מח עצם.

"לעיתים, גם אם התורם מתאים לאדם הזקוק לטיפול, אין לתורם מספיק תאי גזע להשתלה", אמר ד"ר איטקין, מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב ומרכז הרפואי שיבא. האתגר בחידוש מח עצם הוא שתאי גזע - אשר פעילים מאוד בדם חבל הטבור ויכולים להתחדש בעצמם - הופכים ל"רגועים" או רדומים במח עצם בוגר וחלק מהתורמים יכולים לספק רק "תפוקה נמוכה מאוד של תאי גזע, שאינה מספיקה להשתלה", הסביר ד"ר איטקין. ממצאי המחקר עולה כי "השיטה החדשה מרחיבה משמעותית את מאגר תאי הגזע הזמינים להשתלה. בנוסף, ניתן להשתמש בשיטה לטיפול במטופלים שעברו מספר סבבים של כימותרפיה או טיפול גנטי ואין להם מספיק תאי גזע בריאים משלהם". ד"ר איטקין מאמין שהמחקר לא אמור לקחת יותר מחמש שנים כדי להגיע לשלב ניסוי קליני ואז לקבל אישור FDA. זה גם פותח הרבה הזדמנויות בתחומים אחרים, כולל שימוש בשיטה החדשנית ברקמות ללא תאי גזע.

קרא עוד

"הראינו זאת במח עצם", המשיך ד"ר איטקין, "עכשיו אנחנו חושבים שאולי נוכל לעשות זאת גם בריאות, בלב, במוח ובמגוון רקמות אחרות".

למאמר מלא באנגלית >>>

קראו פחות
Prof Haitham Amal - Neuronos

חברת NeuroNOS תקדם פיתוח טיפול חדשני לאוטיזם

26 מרץ, 2025


NeuroNOS, חברת ביו-פרמצבטיקה פורצת דרך, המתמקדת בפיתוח טיפולים משני חיים לאוטיזם (ASD) ולמצבים נוירולוגיים מורכבים אחרים, כולל מחלת אלצהיימר וסרטן המוח, גייסה הון ראשוני של 2 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים כחלק מסבב מימון רחב יותר. השקעה זו תאיץ את הפיתוח הפרה-קליני של התרופה של NeuroNOS המיועדת לילדים עם אוטיזם. התרופה מנצלת את ויסות רמות תחמוצת החנקן (NO) במוח כדי להשפיע באופן משמעותי על התפקוד הנוירולוגי.

"ישנן אפשרויות מוגבלות לטיפול באוטיזם", אומר פרופ' הייתם עמל, ה-CSO של NeuroNOS. "הנתונים הפרה-קליניים מהמחקר שהושלם עד כה הראו כי על ידי טיפול בחוסר איזון של תחמוצת החנקן במוח אנו יכולים ליצור גישה חדשה באמת לשיפור הן בהתנהגות והן בתפקוד המוחי הבסיסי. נתונים פרה-קליניים חיוביים אלו מעניקים לנו ביטחון רב בפוטנציאל של טיפול זה".

קרא עוד

התרופה של NeuroNOS נוצרה על ידי פרופ' עמל במהלך מחקרו בבית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית בירושלים. מחקר זה פורסם בכתב העת היוקרתי Advanced Science. המחקר הראה כי ילדים עם ASD מציגים רמות מוגברות של תחמוצת חנקן ועצירת ייצור התחמצות בנוירונים גרמה להיפוך פנוטיפים דמויי אוטיזם במודלים של עכברים עם ASD ובנוירונים שמקורם בתאי גזע מילדים עם ASD.

למאמר המלא >>>

קראו פחות
The Importance of Visceral Fat

מה זה שומן ויסצרלי ולמה הוא חשוב?

10 מרץ, 2025


מחקר חדש, בהובלת הדוקטורנטית הדר קליין, ד"ר הילה זליכה ופרופ' איריס שי מאוניברסיטת בן גוריון (שלושתן בוגרות האוניברסיטה העברית), על חשיבות השומן הוויסצרלי (שומן בטני עמוק) בהקשר של ירידה במשקל ובריאות כללית. בעוד ששומן תת-עורי (השומן שנמצא מתחת לעור) יכול להיות ניטרלי או אפילו מועיל, השומן הוויסצרלי מהווה סיכון בריאותי משמעותי. שומן זה מקיף איברים חיוניים כמו הכבד, הלבלב והמעיים, והוא קשור למחלות לב, סוכרת ודלקות כרוניות.

השומן הוויסצרלי פעיל מבחינה מטבולית ומשפיע על עמידות לאינסולין, דלקות וסיכון קרדיו-וסקולרי מוגבר. לעומת זאת, השומן התת-עורי משמש כמאגר אנרגיה ויכול להיות בעל תכונות מגנות במקרים מסוימים. מחקרים מראים כי השומן הוויסצרלי משחרר כמויות גבוהות יותר של חומצות שומן חופשיות וציטוקינים פרו-דלקתיים, מה שמשפיע ישירות על חילוף החומרים בכבד ועל דלקת מערכתית. אנשים בעלי אותו משקל או BMI יכולים להיות בעלי כמויות והתפלגויות שונות של שומן ויסצרלי. חלקם עשויים לשאת נפח מוחלט גבוה של שומן ויסצרלי, בעוד שאחרים עשויים להיות בעלי יחס גבוה יותר של שומן ויסצרלי לעומת השומן הבטני הכולל. 

קרא עוד

פרופ' שי מציינת כי ממצאים אלו מציעים מסגרת חדשה להערכת הצלחת ירידה במשקל - לא רק כמה שומן יורד, אלא איזה סוג של שומן יורד וכיצד הוא משפיע על הבריאות המטבולית. הדוקטורנטית הדר קליין מסבירה המשמעות הקלינית: "שני אנשים עם אותו BMI יכולים להיות בעלי סיכונים מטבוליים שונים לחלוטין בהתבסס על איך השומן הוויסצרלי שלהם מתפזר. המחקר שלנו מראה שהבדלים אלו חשובים כאשר מעריכים סיכונים קרדיו-מטבוליים". ד"ר הילה זליכה, מדגישה את החשיבות של התאמת התערבויות לירידה במשקל לדפוסי התפלגות השומן האישיים.

במחקרן, שילבו החוקרות נתונים משני ניסויים מבוקרים אקראיים שנמשכו 18 חודשים (DIRECT-PLUS ו-CENTRAL) וניתחו את הנתונים של 572 משתתפים לפני ואחרי התערבויות תזונתיות לירידה במשקל. מחקר זה הוא אחד מהמחקרים הגדולים ביותר שנעשו אי פעם על ירידה במשקל באמצעות MRI. באמצעות הטכנולוגיה המתקדמת, החוקרות הצליחו למדוד את השינויים בשומן הוויסצרלי בצורה מדויקת ואת היחס שלו לשומן הבטני הכולל ובכך לספק תובנות על איך דינמיקות השומן הוויסצרלי משפיעות על הבריאות הקרדיו-מטבולית. תוצאות המחקר הראו כי גם הפחתות מוחלטות וגם יחסיות בשומן הוויסצרלי הובילו לשיפורים משמעותיים ברמות הטריגליצרידים, בקרת רמת הסוכר בדם ותפקוד הכבד. איבוד שומן ויסצרלי מוחלט היה קשור באופן חזק יותר להפחתת רמות הלפטין והתנגדות לאינסולין, מה שקריטי למניעת מחלות מטבוליות כמו סוכרת.

למאמר המלא >>>

קראו פחות
International Womens Day - HUJI Legends - 2025

בוגרות העברית אגדיות בתחום המדעים

6 מרץ, 2025


לכבוד יום האישה הבין-לאומי ב-8 במרץ, יוליה קארא, כתבת ISRAEL21c ובוגרת האוניברסיטה העברית, ריכזה רשימה של שמונה נשים ישראליות אגדיות בתחום המדעים. מתוך השמונה, שש - הן בוגרות האוניברסיטה העברית בירושלים! 

פרופ' עדה יונת - זכתה בפרס נובל לכימיה בשנת 2009 על מחקריה החלוציים בתחום מבנה הריבוזומים, מכונות מקרומולקולריות בתוך תאי האדם המבצעות סינתזה ביולוגית של חלבונים. יונת הייתה גם האישה הראשונה מהמזרח התיכון שזכתה בפרס נובל במדעים והאישה הראשונה שזכתה בפרס נובל לכימיה מזה 45 שנים.

פרופ' מיכל שוורץ - היא נוירו-אימונולוגית. המתמחה בקשר בין המוח למערכת החיסון והוכיחה כי הוא משפיע על המוח הנפגע ממחלות נוירו-דגנרטיביות סופניות כמו אלצהיימר וצורות אחרות של דמנציה.

פרופ' רות ארנון - היא ביו-כימאית אשר הייתה שותפה לפיתוח התרופה לטרשת נפוצה קופקסון לאחר מחקר שנמשך 30 שנה. במהלך המחקר גילתה כי חומר המיוצר באופן סינתטי במעבדה יכול לדכא את המחלה במודל חיה של טרשת נפוצה.

פרופ' חווה יבלונקה - היא תאורטיקנית אבולוציונית וגנטיקאית בעלת שם עולמי, המתמחה בתורשה אפיגנטית, תהליך העברת סמנים אפיגנטיים מדור לדור ללא שינויים במבנה ה-DNA הראשוני.

פרופ' אורה קדם - בשנות ה-60 היא התעניינה בהתפלת מים והקדישה עשורים של קריירה אקדמית למחקר בתחום זה. שיטות ההתפלה שפיתחה קדם סייעו רבות לישראל להתמודד עם המחסור המתמיד במים מתוקים.

פרופ' חרמונה שורק - הנוירו-ביולוגית המולקולרית ידועה במחקריה החלוציים על אצטילכולין וחשיבותו במחלות נוירו-דגנרטיביות כמו פרקינסון ואלצהיימר.

לא נשכח לציין את שתי הנשים הנוספות שאמנם אינן בוגרות העברית אך בהחלט הינן אגדיות: פרופ' שפי גולדווסר וד"ר אביב רגב.

ברכותינו לאלפי בוגרות האוניברסיטה שכל אחת מהן היא אגדה בפני עצמה!

לכתבה המלאה >>>

Antibiotics resistant bacteria - Prof. Chezy Barenholtz

פיתוח של בוגרי העברית עשוי לעזור בטיפול בזיהומים מסכני חיים

5 מרץ, 2025


המאבק בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר של מערכת הבריאות המודרנית. בשנים האחרונות, חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה גורמים למקרי תמותה רבים ברחבי העולם והתחזיות מצביעות על כך שמספר זה ימשיך לעלות. לפי דוח, שהתפרסם בעיתון הרפואי LANCET, בשנת 2021 היו כ-4.71 מיליון מקרי תמותה הקשורים לחיידקים עמידים ומספר זה צפוי לעלות ל-8.22 מיליון עד שנת 2050.

בישראל, פרופ' יחזקאל (חזי) ברנהולץ מהאוניברסיטה העברית בירושלים, יחד עם ד"ר אהובה סרן ממעבדתו (שניהם בוגרי האוניברסיטה) ובשיתוף עם חברת Revium Rx, פיתחו תכשיר אנטיביוטי חדשני בנשא ייחודי העשוי לאפשר טיפול מערכתי בזיהומים קטלניים עם פחות תופעות לוואי וסיכון לעמידות חיידקית. הפיתוח החדש, הנקרא Nano-Mupirocin, הוא גרסה חדשנית של האנטיביוטיקה מופירוצין, שכיום מוגבלת לשימוש מקומי בלבד. מופירוצין ידועה כתרופה בעלת מנגנון פעולה ייחודי, אך בשל פירוקה המהיר בדם, היא אינה ניתנת כיום כטיפול מערכתי.

קרא עוד

הפיתוח החדש של Revium Rx "כולא" את החומר הפעיל בננו-ליפוזומים, שמגנים עליו בגוף ומאפשרים לו להישאר פעיל לזמן ממושך יותר. כך ניתן להזריק את התרופה ישירות לווריד ולטפל בזיהומים חמורים. הטכנולוגיה מאפשרת להוביל את התרופה ישירות למוקד הזיהום ולכן היא מגיעה לחיידקים שברקמה בריכוזים גבוהים. תרופת המופירוצין נכלאת בליפוזומים בצורה המאפשרת את שחרורה הסלקטיבי ברקמה המזוהמת בחיידקים ומונעת את פירוקה בזרם הדם.

פרופ' ברנהולץ מסביר כי "אנחנו נכנסים לעידן שבו אנטיביוטיקה מסורתית מאבדת מכוחה. חיידקים למדו לפתח מנגנוני הגנה מתוחכמים, שמונעים את יעילותן של רבות מהאנטיביוטיקות המשווקות כיום. ארגון הבריאות העולמי צופה שבמידה ולא יהיה פתרון משמעותי, אזי בעוד 25 שנה יהיו החיידקים העמידים לגורם המוביל תמותה ממחלות. לכן מערכות הבריאות בעולם כולו חייבות למצוא גישות חדשות שיאפשרו לנו להתמודד עם בעיית החיידקים העמידים בצורה ממוקדת ויעילה יותר".

הפיתוח החדש של Nano-Mupirocin עשוי להוות תקווה חדשה במאבק בחיידקים עמידים ולהציע פתרון יעיל ובטוח יותר לטיפול בזיהומים קטלניים.

לכתבה המלאה >>>

צילום: רונן חורש

קראו פחות
Itay&Beyond - Brain on chip

מוח על שבב לטיפול באוטיזם

26 פברואר, 2025


חברת סטארט-אפ ישראלית פיתחה טכנולוגיה חדשנית המשלבת רקמת מוח אנושית עם שבבים אלקטרוניים בניסיון למצוא טיפולים חדשים ויעילים לאוטיזם. חברת הביו-טק "Itay&Beyond" מייצרת "מוח על שבב" מתאי גזע כדי לחזות את יעילות התרופות להפרעות נוירו-פסיכיאטריות. המטרה היא ליצור מערכת שתנבא את השפעת התרופות על תפקוד קוגניטיבי והתנהגותי. החברה נוסדה על ידי יזם ומשקיע שמוליק בצלאל ושני בוגרי העברית: משקיע בחברה וחבר דירקטוריון בועז גולדמן וד"ר ניסים פרץ המשמש כמנכ"ל החברה.

קרא עוד

הטכנולוגיה פותחה במרכז הרפואי הדסה בירושלים, שם החוקרים מגדלים רקמת מוח במעבדה ומעבירים אותה לשבב אלקטרוני המחובר למחשב. השבב מאפשר למדוד את הפעילות החשמלית של תאי המוח ולבחון כיצד הם מגיבים לתרופות שונות. כך ניתן לבדוק את השפעת התרופות על תפקוד המוח בצורה מדויקת יותר מאשר בשיטות המסורתיות.

החוקרים מקווים שהטכנולוגיה תאפשר פיתוח טיפולים מותאמים אישית לאוטיזם ולמחלות נוירו-פסיכיאטריות אחרות, ותשפר את איכות החיים של המטופלים. בנוסף, הטכנולוגיה עשויה לסייע בהבנת המנגנונים הביולוגיים של המחלות הללו ולתרום למחקר בתחום.

למקור >>>

קראו פחות
Prof. Itamar Grottor - Chairman of Sequoia team

בוגר העברית מונה ליו"ר צוות המדענים של סקויה

18 פברואר, 2025


פרופ' איתמר גרוטו, לשעבר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ואחת הדמויות הבולטות במערכת הבריאות הישראלית, מונה לתפקיד יו"ר צוות המדענים של מותגי תוספי התזונה הבין-לאומית סקויה (Sequoia). המינוי נועד לחזק את פעילותה של סקויה בתחומי הבריאות, הביו-טק והטכנולוגיות הרפואיות.

פרופ' גרוטו, הנחשב לאוטוריטה מובילה בניהול מערכות בריאות ובמדיניות ציבורית, מביא עמו ניסיון רב שנים בניהול משברים בריאותיים ובפיתוח פתרונות חדשניים. כחבר מרכזי בצוות, צפוי פרופ' גרוטו להוביל תהליכי ייעוץ מדעי ולסייע בבחינת השקעות בפיתוחים טכנולוגיים ומחקרים פורצי דרך.

קרא עוד

פרופ' גרוטו בעל דוקטורט מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני בבריאות הציבור מהאוניברסיטה העברית ודוקטורט בניהול מערכות בריאות מאוניברסיטת בן גוריון.

למקור >>>

קרדיט: ירון כרמי

קראו פחות
Congratulations to HUJI Researchers for winning the prestigious European Research Council

חוקרי העברית זכו במענקי מחקר יוקרתיים מטעם קרן המחקר של האיחוד האירופי

29 ינואר, 2025


המועצה האירופית למחקר של האיחוד האירופי (ERC) הכריזה על תמיכתה במספר הצעות מחקר ישראליות, 3 מהן בהובלת חוקרי האוניברסיטה העברית. שלושת החוקרים מהאוניברסיטה העברית זכו בעבר במענק ERC וכעת יקבלו את מענק ERC Proof of Concept  - מימון המשך לבעלי מענק קיים על מנת לפתח רעיונות שעלו ממחקרם לשלב יישומי, בשווי 150,000 יורו כל אחד.

מקבלי המענקים מהאוניברסיטה העברית הם:

קרא עוד

פרופ' אלעד גרוס, ראש המעבדה לכימיית פני שטח ויו"ר החוג לכימיה, על פיתוח ציפוי חדשני למניעת חלודה בברזל ופלדה: 

היווצרות חלודה על פני ברזל ופלדה מהווה אתגר טכנולוגי משמעותי, כיון שהיא מחלישה את החומר ופוגעת בתפקודו התקין. במעבדת המחקר של ד"ר גרוס באוניברסיטה העברית פיתחו לאחרונה ציפוי מולקולרי חדשני שמונע את היווצרות החלודה על פני ברזל ופלדה. הציפוי הדו-שכבתי שפותח הוא דק במיוחד, ידידותי לסביבה, והוכיח יעילות גבוהה בניסויים מעבדתיים. מטרת הפרויקט היא להמשיך בפיתוח הטכנולוגיה ולפתור חסמים טכנולוגיים שונים, כדי ליצור ציפוי יעיל שיתרום להפחתת עלויות התחזוקה ולהארכת תוחלת החיים של משטחי ברזל ופלדה שמשמשים ליישומים מגוונים בתחומי התחבורה, הספנות, התעופה והחלל, הובלת דלק וגז, ותשתיות. פרופ' גרוס בוגר תואר ראשון, שני ודוקטורט בכימיה, שלושתם מהאוניברסיטה העברית.

פרופ' דני בן-צבי, חוקר בפקולטה לרפואה, על פיתוח שישמר מסת שריר ועצם בעת ירידה במשקל

ירידה מהירה במשקל באמצעות ניתוח, תרופות ושינוי תזונה והתנהגות מביאים לירידה במסת רקמת השומן, אבל גם לאיבוד מסת שריר ומסת עצם. איבוד מסת השריר והעצם היא לא תופעה רצויה, כי היא מעלה את הסיכון להתפתחות מחלות כגון סרקופניה, אוסטאופורוזיס ובעיות רפואיות אחרות הקשורות לחולשה של השרירים והעצמות. עם העלייה בזמינות של תרופות לירידה במשקל יש צורך בשימור מסת השריר והעצם למספר גדל והולך של אנשים. מטרת הפרויקט היא לפתח מולקולות חדשות שיעצרו את איבוד מסת השריר והעצם במהלך הירידה במשקל, באמצעות הגברה של המנגנונים הטבעיים בגוף ששומרים על חוזק השריר והעצם. פרופ' בן-צבי בוגר תוכנית תלפיות ותואר ראשון בכימיה מהאוניברסיטה העברית.

פרופ' עמי צתרי, חוקר במרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח על פיתוח לשיפור הבטיחות והיעילות של תרופות פסיכיאטריות:

המטרה של פרויקט זה היא לפתח מערכת אוטומטית חדשנית בשם HOMECAGE, שתאפשר ניטור רציף ומדויק של התנהגות עכברים אינדיבידואליים בתוך קבוצה, תוך שימור מבנה חברתי. המערכת תתמוך בניסויים פרה-קליניים לחקר יעילות ובטיחות תרופות פסיכיאטריות, תוך שיפור יעילות, דיוק והפחתת עלויות, ותקדם פיתוח של תרופות בטוחות ויעילות יותר למחלות נוירולוגיות ופסיכיאטריות. פרופ' צתרי בוגר תואר ראשון במדעי החיים מהאוניברסיטה העברית.

ברכותינו!

קראו פחות
The link between the Herpes virus and Alzheimers

הקשר בין נגיף ההרפס ומחלת האלצהיימר

28 ינואר, 2025


חוקרים מבית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית בירושלים גילו קשר מפתיע בין מחלת האלצהיימר לנוכחות נגיף הרפס סימפלקס מסוג 1 (HSV-1). המחקר שלהם, "Anti-Herpetic Tau Preserves Neurons via the cGAS-STING-TBK1 Pathway in Alzheimer’s Disease", פורסם בכתב העת המדעי Cell Reports בתחילת חודש ינואר.

האפשרות שמחלת האלצהיימר קשורה לנגיפים, חיידקים, פטריות וטפילים הועלתה במהלך שלושת העשורים האחרונים. גורמים פתוגניים כגון הצטברות βA ופוספורילציה של חלבון טאו נחשבו לגורמים פוטנציאליים לאירועים נוירופתולוגיים במוחותיהם של חולי אלצהיימר. עם זאת, התפקיד המדויק של פתוגנים בהפעלת התהליכים הדלקתיים שמובילים לאבחנת המחלה נותר ברובו תחום בלתי נחקר.

קרא עוד

המחקר זיהה DNA וחלבונים של HSV-1 בדגימות מוח אנושיות באמצעות מטאגנומיקה, ספקטרומטריית מסה, בלוטינג מערבי וטכניקות מתקדמות להרחבת הדמיה. טכניקות מתקדמות אלו סייעו לצוות המחקר לזהות 19 חלבונים הקשורים ל-HSV-1 במוחותיהם של חולי אלצהיימר. חלבוני HSV-1 נמצאו בכל שלבי המחלה.

ד"ר אור שמש, שהוביל את המחקר, ציין: "המחקר שלנו מראה כיצד HSV-1 מקיים אינטראקציה עם המוח ומשפיע על הפתולוגיות של מחלת האלצהיימר. בשלב מוקדם, השינויים בחלבון טאו עשויים להגן על תאי המוח על ידי הגבלת הנגיף, אך עם התקדמות המחלה, אותם שינויים עלולים לגרום לנזק רב יותר ולהאיץ את הניוון העצבי".

ד"ר שמש בעל תואר ראשון בביולוגיה ובפסיכולוגיה, ותואר שני ודוקטורט במדעי המוח, כולם מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

למאמר המלא >>>

תמונה: Shemesh Lab

קראו פחות
Prescription Course 2025

קורס מרשם רוקח

29 דצמבר, 2024


קורס הכשרה לקבלת הרשאה אישית למתן מרשמים לרוקחים העומדים בתנאים, בשיתוף ובאישור משרד הבריאות. בהתאם לתקנת מרשם רוקח שנכנסה לתוקף באוגוסט 2014 והתיקון לנוהל בפברואר 2024, שמרחיב אותו ליישום בצורה רחבה. תכנית הקורס תתמקד בנושאים הנדרשים להכשרת הרוקחים למתן מרשמים המשכיים לתרופות כרוניות, ולמתן תרופות מהרשימה המורחבת שהותרה למתן מרשם על ידי רוקח ("תרופת רוקח").

הקורס יכלול את מגוון הנושאים והכלים הנדרשים לרוקח הרושם כדי להגיע להחלטה מקצועית האם להפיק מרשם רוקח או להפנותו לרופא המטפל - גישה למאגרי המידע הרפואי והתרופתי, ניתוח התיק הרפואי, נהלי יעוץ תרופתי ותשאול החולה, נהלי רישום ותיעוד, פענוח וקריאה של בדיקות מעבדה, אבחנה פיסיקלית, פרמקולוגיה קלינית, אינטראקציות בין תרופתיות וטיפול תרופתי בקבוצות אוכלוסייה מיוחדות.

קרא עוד

דגש יושם על הדגמה מעשית של התחברות לתיקי חולים, תיאור מקרי חולים מהפרקטיקה, דליית מידע מהתיק הרפואי, תשאול החולה לצורך זיהוי בעיות מתרופות ושינוים במצבו של החולה. כל זאת כדי להגיע להחלטה מושכלת האם לתת לחולה מרשם רוקח או מרשם המשך המלווה ביעוץ רוקחי.  

תחילת הקורס: 05.02.2025

בוגרות ובוגרי העברית זכאים ל-5% הנחה.

לכל הפרטים והרשמה >>>

קראו פחות
Womans Health Course for Pharmacists

קורס בריאות האישה

29 דצמבר, 2024


בריאות האישה היא תחום רחב ומורכב שכולל את המניעה, האבחון והטיפול במגוון של בעיות ומחלות שקשורות למערכת הרבייה, ההורמונים והמערכת השלדית של האישה. ישנו מגוון רחב של תרופות אשר ניתנות בעיקר לנשים, בשלבי חיים שונים שלהן. רוקחים הם חלק חשוב מהצוות הרפואי שמספק שירותים וייעוץ לנשים בנושאים אלה, ולכן חשוב שיהיו מעודכנים ומיומנים בתחום זה.

קורס בריאות האישה לרוקחים הוא קורס שמטרתו להעמיק ולהרחיב את הידע וההבנה של הרוקחים בנושאים התרופתיים הרלוונטיים לבריאות האישה, כגון: פיזיולוגיה ופתולוגיה של המערכת הרבייה, תרופות ותחליפים לשליטה בפוריות, השפעות הורמונליות, תסמינים וטיפולים בגיל המעבר, ומחלות שונות הנפוצות יותר בנשים או המתבטאות ומטופלות באופן שונה, ועוד.

קרא עוד

הקורס מיועד לרוקחים ומועבר על ידי רופאים ורוקחים קליניים, והוא הזדמנות ייחודית ללמוד ולהתעדכן בתחום חשוב ומעניין. לחדש ולשפר את הידע והמומחיות, ומתוך כך את השירות והייעוץ שהרוקחים מספקים לנשים בכל שלבי החיים.

מועד פתיחת הקורס: 06.05.2025

בוגרות ובוגרי העברית זכאים ל-5% הנחה.

לכל הפרטים והרשמה >>>

קראו פחות
Ronit Satch Fainero - Nano Cancer Treatment

בוגרות העברית פיתחו פלטפורמה חדשה לשיגור צמדי תרופות אל גידולים סרטניים

25 דצמבר, 2024


המחקר הובל על ידי פרופ' רונית סצ'י-פאינרו והדוקטורנטית שני קושרובסקי-מיכאל מהחוג לפיזיולוגיה ולפרמקולוגיה בפקולטה למדעי הרפואה והבריאות באוניברסיטת תל אביב (שתיהן בוגרות האוניברסיטה העברית בירושלים), בשיתוף עם חוקרות וחוקרים נוספים במעבדה של פרופ' סצ'י-פאינרו.

"כיום הטיפול בחולי סרטן מורכב לרב ממספר תרופות שונות, שנועדו לפעול יחד באופן סינרגטי על מנת להעצים את האפקט האנטי-סרטני. אך התרופות השונות נבדלות זו מזו בתכונותיהן הכימיות והפיזיקליות, כמו למשל זמן התפרקות, מהירות תנועה בזרם הדם ויכולת לחדור לגידול. לכן, גם אם הן מוזרקות לחולה באותו הזמן, הן אינן מגיעות יחד אל הגידול הסרטני, ובשל כך השפעתן המשולבת אינה באה לידי ביטוי מלא. כדי להבטיח יעילות מרבית, חיפשנו דרך להביא שתי תרופות שונות אל הגידול בו-זמנית ובאופן מדויק וסלקטיבי – כך שלא יפגעו בתאים הבריאים", מסבירה פרופ' סצ'י-פאינרו.

החוקרים פיתחו פלטפורמה של ננו-חלקיקים פולימריים מתכלים, שבתוכם ניתן לכלוא שתי תרופות שונות, המעצימות זו את זו, על מנת להוביל אותן יחד ובאופן סלקטיבי אל הגידול הסרטני. כדי להכווין אותם במדויק אל הגידולים הסרטניים, חוברו הננו-חלקיקים לקבוצות סולפטים שנקשרות לחלבון בשם פי-סלקטין (P-selectin), אשר – על פי מחקר קודם במעבדתה של פרופ' סצ'י-פאינרו - מבוטאת ביתר על תאי הסרטן, וכן על כלי דם חדשים שגויסו על ידי הגידולים הסרטניים כדי לספק להם חומרי הזנה וחמצן.

קרא עוד

 "במחקר שלנו פיתחנו פלטפורמה חדשנית של ננו-חלקיקים פולימריים מתכלים לשיגור צמדים של תרופות אל גידולים סרטניים וגרורות. מצאנו שצמדי תרופות המשוגרים באופן זה מגבירים משמעותית את האפקט הטיפולי בגידולי סרטן העור (מסוג BRAF), וסרטן השד (מסוג BRCA), וגרורותיהם במח. מכיוון שהפלטפורמה שלנו היא רב-תכליתית במהותה, ניתן לשגר באמצעותה צמדים רבים ושונים של תרופות המעצימות זו את זו, כדי לייעל את הטיפול במגוון רחב של גידולים סרטניים ראשוניים וגרורות המבטאים את החלבון P-selectin, כמו לדוגמה סרטן המוח (Glioblastoma), סרטן הלבלב (Pancreatic ductal adenocarcinoma) וסרטן הכליות (Renal cell cancer)", מסכמת פרופ' סצ'י-פאינרו.

לכתבה המלאה >>>

צילום: לינקדאין

קראו פחות