חדשות

Prof. Hermona Soreq - Early Parkinson Detection

בדיקת דם לאבחון מוקדם של מחלת הפרקינסון

24 אפריל, 2025


חוקרים ישראלים פיתחו בדיקת דם מהפכנית לגילוי מוקדם של מחלת פרקינסון אשר מסוגלת לזהות את המחלה לפני הופעת תסמינים מוטוריים ניכרים. הבדיקה, שפותחה במעבדתה של בוגרת העברית, פרופ' חרמונה שורק באוניברסיטה העברית בירושלים, מודדת שברי חומר גנטי בזרם הדם הקשורים לנזק נוירולוגי. תוצאות מחקר על יעילותה ודיוקה של הבדיקה, שנערך על ידי דוקטורנט נמרוד מדרר מהאוניברסיטה העברית, פורסמו בכתב העת המדעי Nature Aging.

הבדיקה יכולה להבחין בין חולי פרקינסון בשלב טרום-תסמיני לבין אנשים בריאים בדיוק גבוה על ידי הערכת שני סמנים ביולוגיים מולקולריים, שברי RNA תעבורתי (tRFs). עלייה ב-tRFs ספציפיים לפרקינסון וירידה ב-tRFs מיטוכונדריאליים מסמנים את השלבים המוקדמים של המחלה עם דיוק אבחוני של 0.86. בדיקה לא פולשנית זו יכולה להועיל לאלו המועדים גנטית לפרקינסון ולסייע בניסויים קליניים לתרופות חדשות. פרופ' שורק מדגישה את הפוטנציאל של גילוי מוקדם, לעזור לפתח טיפולים משני מחלה ולהתמודד עם חששות בקרב אלו עם היסטוריה משפחתית של פרקינסון. הבדיקה יכולה גם לסייע בזיהוי תסמינים טרום-מוטוריים ולאפשר שינויים באורח החיים להאטת הופעת התסמינים ולשפר את אמינות הניסויים הקליניים.

למאמר המלא באנגלית >>>

Prof. Elyakim Rubinstein - President of Ashkelon College

בוגר העברית מונה לתפקיד נשיא המכללה האקדמית אשקלון

24 אפריל, 2025


המכללה האקדמית אשקלון הודיעה כי בחרה בבוגר העברית, משנה לנשיאת בית המשפט העליון לשעבר ושופט בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' אליקים רובינשטיין, לתפקיד הנשיא הרביעי של המכללה. פרופ' רובינשטיין כיהן במספר תפקידי מפתח במערכת המשפט בישראל, בראשם שופט בית המשפט העליון והמשנה לנשיאת בית המשפט העליון לשעבר, יועץ משפטי לממשלה ויו"ר ועדת הבחירות המרכזית.

מאז פרישתו מכס השיפוט, שימש פרופ' רובינשטיין בתפקידים נוספים ביניהם יו"ר הוועדה הציבורית לעניין זכויות יתומי צה"ל במשרד הביטחון, נשיא המועצה לשימור אתרים, חבר המועצה הציבורית של "משפחה אחת" לעזר לנפגעי טרור, יו"ר עמית של ועדת חסידי אומות העולם ביד ושם וחבר חבר-הנאמנים של המרכז הישראלי להתמכרויות.

קרא עוד

בחודש יוני אשתקד הוזמן פרופ' רובינשטיין להוביל יחד עם מנכ"ל המכללה ד"ר פנחס חליוה ויחד עם המשנה לנשיאת ביהמ"ש העליון (בדימוס) פרופ' שמעון שטרית, את המשפט המבוים הראשון מסוגו בעולם: "האנושות נגד ארגון הטרור חמאס". במשפט, שהתקיים במרכז הכנסים במכללה האקדמית אשקלון, השתתפו בני משפחות חטופים ונרצחים, מומחי תביעה והגנה, סטודנטים וסטודנטיות. מטרת הפרויקט החינוכי, שמהווה כפרויקט הדגל של הפורום למצוינות חברתית שיזם והוביל עו"ד ד"ר אבי עומר, היא לגרום לשינוי תודעתי, להרחיב את הידע ונקודות המבט של בני נוער ולשמש ככלי הסברה משמעותי של הדור הצעיר שניזון לרוב מהמידע המופץ ברשתות החברתיות.

נשיא המכללה האקדמית אשקלון הנכנס, פרופ' אליקים רובינשטיין, אמר: "קיבלתי עלי את התפקיד מתוך שליחות באזור שנמצא בחזית הלחימה ועדיין סובל מתוצאותיה. מקווה לפעול לקידומה ופיתוחה של המכללה בכיוון שבחרה ובכיוונים אקדמיים חדשים כדי שתשרת את צעירי האזור, החיילים המשוחררים ובוגרות השירות הלאומי, משרתי כוחות הבטחון וכל מי שההשכלה הגבוהה בראש מעייניו".

פרופ' רובינשטיין בוגר תואר ראשון בלשון העברית וספרות ולשון ערבית וכן תואר ראשון במשפטים ותואר שני ביהדות זמננו, כולם מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

מקור >>>

צילום: דוברות הרשות השופטת

קראו פחות
Dr. Adel Shalata - New Gene TIMM29

התגלה גן חדש הגורם למחלה גנטית קשה בתינוקות

23 אפריל, 2025


חוקרים במרכז הרפואי בני ציון בחיפה הביאו לפריצת דרך בעולם הרפואה: התגלה גן חדש בשם TIMM29 הגורם למחלה גנטית נדירה בשם תסמונת סנגרס (Sengers). המחלה, שמשפיעה על תפקוד המיטוכונדריה ("תחנת הכוח" של התאים בגוף), גורמת לחולשת שרירים, אי ספיקת לב, קטרקט קשה ולבסוף למוות בגיל צעיר מאוד, לרוב תוך שבועות או חודשים מהלידה.

את המחקר הוביל בוגר העברית, מנהל מחלקת הגנטיקה בבני ציון ד"ר עאדל שלאעטה, בשיתוף חוקרים מהארץ ומהעולם. הצוות זיהה שהגן TIMM29 אחראי על תפקוד תקין של המיטוכונדריה, וכאשר הוא פגוע, נפגע מנגנון ייצור האנרגיה בתאים, מה שמוביל למחלה הקשה.

"המחקר הזה הוא צעד משמעותי במניעת המחלה ובשיפור האבחון הגנטי בקהילה", אמר ד"ר שלאעטה והוסיף - "המטרה שלנו כעת היא להרחיב את בדיקות הסקר הגנטיות ולשפר את ההבנה של תפקוד הגן כדי למצוא בעתיד דרכים לריפוי".

קרא עוד

ד"ר שלאעטה בוגר תואר ראשון במדעי הרפואה ותואר דוקטור לרפואה של הפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית ומרכז רפואי הדסה. סיים התמחות ברפואת ילדים במרכז רפואי רמב׳׳ם. בעל דוקטורט מהפקולטה לרפואה של הטכניון, במעבדה לגנטיקה מולקולרית בתחום מיפוי ושיבוט גנים המעורבים במחלות תורשתיות באדם. השלים לימודי בתר דוקטורט באוניברסיטת ניו-יורק, במחלקה לגינומיקה וגנטיקה מולקולרית של האדם. עם חזרתו מארה׳׳ב, עבר למכון הגנטי ע׳׳ש שמעון וינטר בבני ציון, סיים התמחות בגנטיקה רפואית ובמקביל הקים ובסס את מעבדת המחקר במכון הגנטי בבני ציון. 

למקור >>>

צילום: מיכה בריקמן
 

קראו פחות
Prof. Avi Domb - President of JCT

בוגר העברית מונה לנשיא מרכז האקדמי לב

23 אפריל, 2025


פרופ' אבי דומב, בוגר האוניברסיטה העברית, נבחר להחליף את פרופ' חיים סוקניק בתפקיד נשיא המרכז האקדמי לב. פרופ' סוקניק הודיע על פרישתו לאחר 12 שנים. פרופ' דומב, כימאי ורוקח בהכשרתו, עמד בשנים האחרונות בראש הבית הספר לרוקחות בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית וכהן כמדען הראשי של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. בנוסף, עמד בעבר בראש החטיבה לזיהוי פלילי במשטרת ישראל, בדרגת תת-ניצב. הוא צפוי להיכנס לתפקידו באופן רשמי באוקטובר הקרוב.

המרכז האקדמי לב הוא מכללה אקדמית-תורנית, המוכרת על ידי המועצה להשכלה גבוהה. המוסד מאפשר שילוב לימודי טכנולוגיה ויהדות והלימודים בו מתקיימים בקמפוסים נפרדים לגברים ולנשים.

פרופ' דומב בעל תואר ראשון ברוקחות ובמשפטים (קרימינולוגיה) וכן דוקטורט בכימיה מהאוניברסיטה העברית.

ברכותינו!

Waking Dormant Bone Marrow Cells

מעירים תאי מח עצם רדומים

22 אפריל, 2025


צוות מחקר בין-לאומי, בהובלת ד"ר תומר איטקין, בוגר העברית, טוען כי הוא הראשון בעולם שמצא שיטה חדשנית "להעיר" תאי גזע בוגרים במעבדה לשימוש בהחידוש מח עצם להשתלות. הממצאים, שפורסמו בכתב העת המדעי Nature Immunology, מהווים פריצת דרך שיכולה לשפר משמעותית את שיעורי ההצלחה עבור מטופלים שמקבלים השתלות מח עצם.

"לעיתים, גם אם התורם מתאים לאדם הזקוק לטיפול, אין לתורם מספיק תאי גזע להשתלה", אמר ד"ר איטקין, מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב ומרכז הרפואי שיבא. האתגר בחידוש מח עצם הוא שתאי גזע - אשר פעילים מאוד בדם חבל הטבור ויכולים להתחדש בעצמם - הופכים ל"רגועים" או רדומים במח עצם בוגר וחלק מהתורמים יכולים לספק רק "תפוקה נמוכה מאוד של תאי גזע, שאינה מספיקה להשתלה", הסביר ד"ר איטקין. ממצאי המחקר עולה כי "השיטה החדשה מרחיבה משמעותית את מאגר תאי הגזע הזמינים להשתלה. בנוסף, ניתן להשתמש בשיטה לטיפול במטופלים שעברו מספר סבבים של כימותרפיה או טיפול גנטי ואין להם מספיק תאי גזע בריאים משלהם". ד"ר איטקין מאמין שהמחקר לא אמור לקחת יותר מחמש שנים כדי להגיע לשלב ניסוי קליני ואז לקבל אישור FDA. זה גם פותח הרבה הזדמנויות בתחומים אחרים, כולל שימוש בשיטה החדשנית ברקמות ללא תאי גזע.

קרא עוד

"הראינו זאת במח עצם", המשיך ד"ר איטקין, "עכשיו אנחנו חושבים שאולי נוכל לעשות זאת גם בריאות, בלב, במוח ובמגוון רקמות אחרות".

למאמר מלא באנגלית >>>

קראו פחות
Main Alumni Event - June 2025

אירוע שיא לבוגרות ובוגרי העברית - יוני 2025!

11 אפריל, 2025


בתקופה הלא פשוטה בה כולנו נמצאים, חשוב לעשות את מה שאנו יודעים לעשות הכי טוב - להתמודד עם הכל ולמרות הכל לעשות את זה ביחד. כי ביחד - הכי טוב.

מוזמנות ומוזמנים לאירוע שיא לבוגרות ובוגרי העברית לציון 100 שנים לאוניברסיטה ב-19 ביוני 2025! נפגוש ונכיר את ההישגים הרבים ומגוון ההזדמנויות לחיבור ופעילות עם הנהלות וצוותי חברת יישום; מרכז FOOJI למערכות מזון ופוד-טק; מרכז Asper לחדשנות ויזמות; מרכז הקיימות; היחידה למעורבות חברתית וקהילה; האוניברסיטה העברית לנוער; מרכז הקריירה האוניברסיטאי; נכיר גם את נבחרת 40 המנהיגות והמנהיגים הצעירים של העברית עד גיל 40 לשנת 2025 ועוד ועוד...

קרא עוד

אוכל טעים ובירות במגוון פוד-טראקים (הכל כשר וכמובן שגם אפשרויות לטבעונים); שעה וחצי של מוזיקה במופע בלתי נשכח - התקווה 6 מארחים את אברהם טל! מופע שאסור לפספס!

ההשתתפות לבוגרות ובוגרי העברית מכל השנים ומכל התארים ונלווה - ללא עלות! הירשמו עכשיו וספרו לחברים וחברות שלמדו בעברית! מהרו להירשם כי מספר המקומות מוגבל.

לפרטים נוספים והרשמה >>> https://huji.short.gy/huji100

קראו פחות
Adv. Ben Mayost - CEO of Megido

בוגר העברית מונה למנכ"ל מגידו מקבוצת אאורה

26 מרץ, 2025


חברת אאורה השקעות דיווחה כי מנכ"ל חברת מגידו צבי ויינר, שעמד בראשות החברה ב-9 השנים האחרונות, החליט לפרוש מתפקידו. במקומו יכנס לתפקיד מנכ״ל מגידו עו״ד בן מיוסט, שכיהן עד כה בתפקידים ציבוריים רבים. ביניהם מנכ"ל החברה הכלכלית עכו, מנכ"ל החברה הכלכלית לוד ומשנה למנכ"ל במשרד ראש הממשלה. בתפקידו האחרון שימש כראש המנהלת לפרויקטים אסטרטגיים ברמת גן.

עו"ד מיוסט בעל תואר ראשון במשפטים מהאוניברסיטה העברית, תואר שני במדיניות ציבורית מאוניברסיטת תל אביב. את ההתמחות עשה בבית המשפט העליון. הוא בוגר תכנית הצוערים לשירות המדינה, במסגרתה עבד במשרדי ראש הממשלה, הפנים, הביטחון והמשפטים.

ברכותינו!

קרא עוד

למקור >>>

צילום: לינקדאין

קראו פחות
Prof Haitham Amal - Neuronos

חברת NeuroNOS תקדם פיתוח טיפול חדשני לאוטיזם

26 מרץ, 2025


NeuroNOS, חברת ביו-פרמצבטיקה פורצת דרך, המתמקדת בפיתוח טיפולים משני חיים לאוטיזם (ASD) ולמצבים נוירולוגיים מורכבים אחרים, כולל מחלת אלצהיימר וסרטן המוח, גייסה הון ראשוני של 2 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים כחלק מסבב מימון רחב יותר. השקעה זו תאיץ את הפיתוח הפרה-קליני של התרופה של NeuroNOS המיועדת לילדים עם אוטיזם. התרופה מנצלת את ויסות רמות תחמוצת החנקן (NO) במוח כדי להשפיע באופן משמעותי על התפקוד הנוירולוגי.

"ישנן אפשרויות מוגבלות לטיפול באוטיזם", אומר פרופ' הייתם עמל, ה-CSO של NeuroNOS. "הנתונים הפרה-קליניים מהמחקר שהושלם עד כה הראו כי על ידי טיפול בחוסר איזון של תחמוצת החנקן במוח אנו יכולים ליצור גישה חדשה באמת לשיפור הן בהתנהגות והן בתפקוד המוחי הבסיסי. נתונים פרה-קליניים חיוביים אלו מעניקים לנו ביטחון רב בפוטנציאל של טיפול זה".

קרא עוד

התרופה של NeuroNOS נוצרה על ידי פרופ' עמל במהלך מחקרו בבית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית בירושלים. מחקר זה פורסם בכתב העת היוקרתי Advanced Science. המחקר הראה כי ילדים עם ASD מציגים רמות מוגברות של תחמוצת חנקן ועצירת ייצור התחמצות בנוירונים גרמה להיפוך פנוטיפים דמויי אוטיזם במודלים של עכברים עם ASD ובנוירונים שמקורם בתאי גזע מילדים עם ASD.

למאמר המלא >>>

קראו פחות
Chronic Kidney Disease in Dogs

טיפול חדשני למחלת כליות כרונית בכלבים

25 מרץ, 2025


מחקר חדש, בהובלת ד"ר הילה חן יחד עם ד"ר גלעד שגב וד"ר מיכל מזעקי-טובי (כולם בוגרי העברית) מבית הספר לרפואה וטרינרית ע"ש קורט באוניברסיטה העברית, שפורסם לאחרונה בכתב העת לרפואה פנימית וטרינרית, מציע תקווה חדשה לטיפול במחלת כליות כרונית (CKD) בכלבים.

מחלת כליות כרונית גורמת לכליות של הכלב לאבד בהדרגה את יכולתן לתפקד כראוי. למרות שהיא משפיעה בעיקר על כלבים מבוגרים, גם כלבים צעירים יכולים לפתח את המחלה. אחד הסיבוכים העיקריים של CKD זו פגיעה בתפקוד הכליות הגורמת לכשל בוויסות מינרלים חיוניים כמו סידן וזרחן, מה שמוביל לרמות גבוהות של הורמון הפאראתירואיד (PTH). חוסר איזון זה (RHPT בשפה המקצועית) יכול לגרום נזק לעצמות ולאיברים אחרים.

המחקר בדק האם פריקלציטול (paricalcitol), אנלוג של ויטמין D מהדור השני, יכול להיות יעיל בטיפול ב-RHPT ולהפחית השפעות מזיקות אחרות הקשורות ל-CKD.

מהממצאים עולה כי פריקלציטול יכול לשחק תפקיד מרכזי בניהול CKD על ידי הפחתת RHPT ואולי האטת התקדמות המחלה. עם זאת, בהתחשב בסיכון הקשור להיפרקלצמיה, וטרינרים צריכים לפקח בזהירות על רמות הסידן ולהתאים את המינונים בהתאם.

קרא עוד

"ממצאים שלנו פותחים את הדלת לגישות טיפוליות חדשות בניהול CKD בכלבים. בעוד שפריקלציטול מראה הבטחה בהורדת רמות PTH וייצוב פרוטאינוריה, הוא דורש פיקוח קפדני כדי להימנע מתופעות לוואי כמו היפרקלצמיה", אמרה ד"ר חן.

למקור >>>

קראו פחות
Start your career with EBRD

רוצה להתחיל את הקריירה בחו"ל?

20 מרץ, 2025
אם הנך בשנת הלימודים האחרונה לתואר הראשון או שכבר סיימת תואר ויש לך ניסיון מקצועי התחלתי של 6-12 חודשים, גם שליטה מלאה בשפה האנגלית וברצונך לבנות קריירה בעולם הפיתוח הבין-לאומי - זו הזדמנות נדירה להצטרף לארגון בין-לאומי
They Grew WIZ us!

האקזיט הגדול ביותר בתולדות המדינה

19 מרץ, 2025


ברכות למייסדי ויז, בוגרי האוניברסיטה העברית - אסף רפפורט, עמי לוטבק וינון קוסטיקה, על האקזיט הגדול ביותר בתולדות המדינה!

רפפורט בוגר תוכנית תלפיות, לוטבק בוגר תוכנית תלפיות ותואר שני מבית הספר להנדסה ומדעי המחשב ע"ש רחל וסלים בנין, וגם קוסטיקה בוגר תוכנית תלפיות. 

גאים בכם על ההישג הענק!

אגב, עסקת הרכישה לגוגל שוברת את השיא בו החזיקה עד היום מובילאיי של פרופ' אמנון שעשוע, שגם כן פותחה בבי"ס להנדסה ומדעי המחשב באוניברסיטה העברית. 

בוגרות ובוגרי האוניברסיטה העברית בירושלים - מעצבות ומעצבים את העתיד כבר 100 שנים!

Brigadier General Ephraim Defrin - IDF Spokesperson

בוגר העברית מונה לדובר צה"ל

11 מרץ, 2025


הרמטכ"ל החדש אייל זמיר מינה דובר צה"ל הבא - תא"ל אפי דפרין. המינוי אושר על ידי שר הביטחון ישראל כ"ץ. תא״ל דפרין נלחם במלחמת לבנון השנייה ונפצע באורח קשה בוואדי סלוקי כמפקד גדוד שריון. בתפקידו האחרון שימש כראש חטיבת "תבל" (קשרי חוץ) בצה"ל, אותו סיים באוגוסט האחרון ופרש מהצבא לאחר 33 שנות שירות. הוא יחליף את תא"ל דניאל הגרי לאחר תקופת חפיפה. דפרין נולד ב-1972 והתגייס לחיל השריון ב-1991. מאז הוא שירת בין השאר כמפקד גדוד עשת בעוצבת עקבות הברזל, מפקד גדוד שלח בעוצבת בני אור, קצין האג"ם של עוצבת הפלדה, מפקד עוצבת אגרוף ורומח, סגן מפקד עוצבת געש, נספח צה"ל בהודו וראש חטיבת תב"ל. הוא נשוי ואב לארבעה, בעל תואר ראשון במדעי החברה מאוניברסיטת בן גוריון ובעל תואר שני בביטחון מהאוניברסיטה העברית בירושלים. כמו כן, הוא בוגר המכללה המלכותית ללימודי ביטחון בבריטניה.

קרא עוד

דפרין סיים לאחרונה לכהן בתפקיד סמנכ"ל שיווק ברפאל, לאחר שבכהונתו האחרונה כרח"ט תב"ל נחשב למהפכן באגף, בשנים שבהן הפעילות הבין-לאומית של צה"ל שברה שיאים, בעיקר במזרח התיכון. זמיר ניסה לשכנעו פעמיים להתמנות לדובר צה"ל והוא סירב, עד שישב איתו בארבע עיניים וגרם לו להסכים. 

ברכותינו!

למקור >>>

צילום: תומר אפלבאום

קראו פחות
CRISPR, lettuce and hidden hunger

טכנולוגיית CRISPR, חסה ופתרון ל"רעב סמוי"

11 מרץ, 2025


חוקרי האוניברסיטה העברית השתמשו בטכנולוגיית עריכת הגנים CRISPR כדי לפתח זן חסה מועשר באלמנטים תזונתיים מה שיכול להוות פריצת דרך משמעותית בפתרון בעיית המחסור במיקרו-נוטריינטים ברחבי העולם. מחסור במיקרו-נוטריינטים, המכונה לעיתים "רעב סמוי", משפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם, במיוחד באזורים שבהם הגישה למזון מגוון ועשיר באלמנטים תזונתיים מוגבלת. רעב סמוי מתייחס לצורת תת-תזונה שבה אנשים סובלים ממחסור במיקרו-נוטריינטים חיוניים למרות שיש להם מספיק קלוריות כדי לענות על צרכי האנרגיה הבסיסיים שלהם. 

המחקר, בהובלת בוגר העברית פרופ' אלכסנדר ויינשטיין מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית' באוניברסיטה העברית, פורסם בכתב העת המדעי Plant Biotechnology Journal והדגים כיצד שינויים גנטיים מדויקים יכולים להגדיל משמעותית את רמות הוויטמינים והנוגדי חמצון החיוניים בחסה מבלי להשפיע על צמיחתה או תנובתה.

קרא עוד

זן החסה החדש שפותח הכיל פי 2.7 יותר בטא-קרוטן (פרו-ויטמין A), תרכובת חיונית לראייה, תפקוד מערכת החיסון ובריאות העור. הוא גם הכיל רמות גבוהות יותר של זאקסנטין, נוגד חמצון חזק שמגן מפני נזקי אור כחול וניוון מקולרי הקשור לגיל, וכן עלייה מרשימה פי 6.9 בחומצה אסקורבית (ויטמין C), שתומכת בתפקוד מערכת החיסון ומשפרת את ספיגת הברזל. מהמחקר עולה כי למרות השינויים הגנטיים הללו, החסה שמרה על צמיחה, מראה ופרודוקטיביות נורמליים. לפי החוקרים, שינויים גנטיים דומים עשויים להיות מיושמים בעתיד גם על גידולים בסיסיים אחרים, כמו אורז, חיטה ותירס.

למאמר המלא >>>

קראו פחות
The Importance of Visceral Fat

מה זה שומן ויסצרלי ולמה הוא חשוב?

10 מרץ, 2025


מחקר חדש, בהובלת הדוקטורנטית הדר קליין, ד"ר הילה זליכה ופרופ' איריס שי מאוניברסיטת בן גוריון (שלושתן בוגרות האוניברסיטה העברית), על חשיבות השומן הוויסצרלי (שומן בטני עמוק) בהקשר של ירידה במשקל ובריאות כללית. בעוד ששומן תת-עורי (השומן שנמצא מתחת לעור) יכול להיות ניטרלי או אפילו מועיל, השומן הוויסצרלי מהווה סיכון בריאותי משמעותי. שומן זה מקיף איברים חיוניים כמו הכבד, הלבלב והמעיים, והוא קשור למחלות לב, סוכרת ודלקות כרוניות.

השומן הוויסצרלי פעיל מבחינה מטבולית ומשפיע על עמידות לאינסולין, דלקות וסיכון קרדיו-וסקולרי מוגבר. לעומת זאת, השומן התת-עורי משמש כמאגר אנרגיה ויכול להיות בעל תכונות מגנות במקרים מסוימים. מחקרים מראים כי השומן הוויסצרלי משחרר כמויות גבוהות יותר של חומצות שומן חופשיות וציטוקינים פרו-דלקתיים, מה שמשפיע ישירות על חילוף החומרים בכבד ועל דלקת מערכתית. אנשים בעלי אותו משקל או BMI יכולים להיות בעלי כמויות והתפלגויות שונות של שומן ויסצרלי. חלקם עשויים לשאת נפח מוחלט גבוה של שומן ויסצרלי, בעוד שאחרים עשויים להיות בעלי יחס גבוה יותר של שומן ויסצרלי לעומת השומן הבטני הכולל. 

קרא עוד

פרופ' שי מציינת כי ממצאים אלו מציעים מסגרת חדשה להערכת הצלחת ירידה במשקל - לא רק כמה שומן יורד, אלא איזה סוג של שומן יורד וכיצד הוא משפיע על הבריאות המטבולית. הדוקטורנטית הדר קליין מסבירה המשמעות הקלינית: "שני אנשים עם אותו BMI יכולים להיות בעלי סיכונים מטבוליים שונים לחלוטין בהתבסס על איך השומן הוויסצרלי שלהם מתפזר. המחקר שלנו מראה שהבדלים אלו חשובים כאשר מעריכים סיכונים קרדיו-מטבוליים". ד"ר הילה זליכה, מדגישה את החשיבות של התאמת התערבויות לירידה במשקל לדפוסי התפלגות השומן האישיים.

במחקרן, שילבו החוקרות נתונים משני ניסויים מבוקרים אקראיים שנמשכו 18 חודשים (DIRECT-PLUS ו-CENTRAL) וניתחו את הנתונים של 572 משתתפים לפני ואחרי התערבויות תזונתיות לירידה במשקל. מחקר זה הוא אחד מהמחקרים הגדולים ביותר שנעשו אי פעם על ירידה במשקל באמצעות MRI. באמצעות הטכנולוגיה המתקדמת, החוקרות הצליחו למדוד את השינויים בשומן הוויסצרלי בצורה מדויקת ואת היחס שלו לשומן הבטני הכולל ובכך לספק תובנות על איך דינמיקות השומן הוויסצרלי משפיעות על הבריאות הקרדיו-מטבולית. תוצאות המחקר הראו כי גם הפחתות מוחלטות וגם יחסיות בשומן הוויסצרלי הובילו לשיפורים משמעותיים ברמות הטריגליצרידים, בקרת רמת הסוכר בדם ותפקוד הכבד. איבוד שומן ויסצרלי מוחלט היה קשור באופן חזק יותר להפחתת רמות הלפטין והתנגדות לאינסולין, מה שקריטי למניעת מחלות מטבוליות כמו סוכרת.

למאמר המלא >>>

קראו פחות
International Womens Day - HUJI Legends - 2025

בוגרות העברית אגדיות בתחום המדעים

6 מרץ, 2025


לכבוד יום האישה הבין-לאומי ב-8 במרץ, יוליה קארא, כתבת ISRAEL21c ובוגרת האוניברסיטה העברית, ריכזה רשימה של שמונה נשים ישראליות אגדיות בתחום המדעים. מתוך השמונה, שש - הן בוגרות האוניברסיטה העברית בירושלים! 

פרופ' עדה יונת - זכתה בפרס נובל לכימיה בשנת 2009 על מחקריה החלוציים בתחום מבנה הריבוזומים, מכונות מקרומולקולריות בתוך תאי האדם המבצעות סינתזה ביולוגית של חלבונים. יונת הייתה גם האישה הראשונה מהמזרח התיכון שזכתה בפרס נובל במדעים והאישה הראשונה שזכתה בפרס נובל לכימיה מזה 45 שנים.

פרופ' מיכל שוורץ - היא נוירו-אימונולוגית. המתמחה בקשר בין המוח למערכת החיסון והוכיחה כי הוא משפיע על המוח הנפגע ממחלות נוירו-דגנרטיביות סופניות כמו אלצהיימר וצורות אחרות של דמנציה.

פרופ' רות ארנון - היא ביו-כימאית אשר הייתה שותפה לפיתוח התרופה לטרשת נפוצה קופקסון לאחר מחקר שנמשך 30 שנה. במהלך המחקר גילתה כי חומר המיוצר באופן סינתטי במעבדה יכול לדכא את המחלה במודל חיה של טרשת נפוצה.

פרופ' חווה יבלונקה - היא תאורטיקנית אבולוציונית וגנטיקאית בעלת שם עולמי, המתמחה בתורשה אפיגנטית, תהליך העברת סמנים אפיגנטיים מדור לדור ללא שינויים במבנה ה-DNA הראשוני.

פרופ' אורה קדם - בשנות ה-60 היא התעניינה בהתפלת מים והקדישה עשורים של קריירה אקדמית למחקר בתחום זה. שיטות ההתפלה שפיתחה קדם סייעו רבות לישראל להתמודד עם המחסור המתמיד במים מתוקים.

פרופ' חרמונה שורק - הנוירו-ביולוגית המולקולרית ידועה במחקריה החלוציים על אצטילכולין וחשיבותו במחלות נוירו-דגנרטיביות כמו פרקינסון ואלצהיימר.

לא נשכח לציין את שתי הנשים הנוספות שאמנם אינן בוגרות העברית אך בהחלט הינן אגדיות: פרופ' שפי גולדווסר וד"ר אביב רגב.

ברכותינו לאלפי בוגרות האוניברסיטה שכל אחת מהן היא אגדה בפני עצמה!

לכתבה המלאה >>>