check
הפקולטה לרפואה | ארגון בוגרי העברית

הפקולטה לרפואה

BOG Members, Leading Alumni and Universitys friends meet in Rehovot

מפגש עמוס ומרתק לחברות וחברי חבר הנאמנים ובוגרות ובוגרים מובילים, ידידים וידידות ברחובות

2 אפריל, 2024

ב-8 במרץ 2024, התקיים מפגש לחברי וחברות חבר הנאמנים הישראלים, הבוגרות והבוגרים המובילים וידידים וידידות של האוניברסיטה העברית. האירוע התקיים בפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית ברחובות והצטרפו אלינו למעלה ממאה אורחים ואורחות מקהילת האוניברסיטה.

פתחנו בארוחת בוקר קלה והתקדמנו לתוכן האקדמי והתרבותי אשר כלל שני חלקים מרכזיים כשהחלק הראשון היה "חזית המדע בפקולטה לחקלאות", במהלכו ביקרנו בקבוצות במעבדות המחקר: במרכז לחקר הדבורים ע"ש טריואקס, בהובלת פרופ' שרוני שפיר, במעבדה לגידול וניטור מערכות צומח, בהובלת בוגר העברית - ד"ר דוד הלמן. פרופ' ליאור דוד, אף הוא בוגר האוניברסיטה, סיפר על מתקן למחקר בגנטיקה ואבולוציה של דגים. בוגר נוסף – ד"ר ניב דה-מלאך סיפר על מגוון ביולוגי תחת שינויי אקלים ועוד בוגר אחר – פרופ' מנחם מושליון הוביל אותנו לסיור במרכז המצוינות לחקר הסתגלות הצמח לסביבה המשתנה.
קרא עוד


את החלק השני של המפגש, "קהילת האוניברסיטה העברית מחזקת את ישראל", הוביל השגריר יוסי גל, סגן נשיא האוניברסיטה העברית לקשרי חוץ ולפיתוח משאבים. פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה ויובל ברונשטיין, יו"ר הוועד המנהל, עלו לבמה לברך את המשתתפים והמשתתפות. בחלק זה קיימנו פאנל לכבוד יום האישה הבין-לאומי, בנושא "מנהיגות נשית בחזית הרפואה במלחמה: סיפורים מהשטח". בפאנל השתתפו פרופ' דינה בן-יהודה, דיקנית הפקולטה לרפואה לשעבר באוניברסיטה העברית, מנהלת אגף ההמטולוגיה בהדסה, יו״ר ועדת סל התרופות; בוגרת העברית, ד"ר אסנת לבציון-קורח, מנהלת מרכז רפואי שמיר (אסף הרופא) וחברה בוועד המנהל ובחבר הנאמנים של האוניברסיטה העברית; ושונה גולדוירט, סטודנטית שנה ג' לרפואה באוניברסיטה העברית. הנחתה את הפאנל, בוגרת העברית, פרופ' דלית דוננפלד-סלע, ביה"ס לרפואה וטרינרית ע"ש קורט, הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה ע"ש רוברט ה. סמית. 

אחרי הפאנל המרתק בו הדוברות שיתפו את הקהל בסיפורים מדהימים על נשים פורצות דרך בתחום הרפואה, צללנו למצגות של פרופ' שאול בורדמן, דיקן הפקולטה לחקלאות ואבי ביתן, מנהל מנהלת הסכמי הגג, האגף לפיתוח אורבני, עיריית אופקים. שני הדוברים הציגו את מיזם שיתוף פעולה של האוניברסיטה העברית והעיר אופקים בתחום האגרו-טק.

הפאנל המסכם של המפגש הגדוש בתוכן שלנו, עסק בנושא: "שירה וספרות בימי מלחמה". בוגר העברית יהונתן מנדלבאום, דיקן משנה הפקולטה למדעי הרוח של האוניברסיטה, הנחה פאנל זה. הסופר, המשורר, בוגר וחבר חבר הנאמנים של האוניברסיטה, פרופ' מירון ח. איזקסון והמשוררת, בוגרת וחברת חבר הנאמנים של העברית, אגי משעול, שיתפו את הקהל במחשבותיהם על הקשר בין יצירה ספרותית ותקופות של משבר והקריאו שירים מפרי עיטם.

האירוע הסתיים בקינוחים טעימים וחלוקת מתנה ייחודית - טחינה ישראלית שפותחה בטכנולוגיה חדשנית במעבדה של בוגר נוסף - פרופ' צבי פלג מהפקולטה לחקלאות. היה מרגש מאוד, מעניין מאוד והזכיר לכולנו את מחויבות האוניברסיטה לקידום המדע, לחיזוק הקהילה ולתמיכה בחדשנות פורצת דרך.

מוזמנות ומוזמנים לצפות בתמונות מהמפגש >>>
 
קראו פחות
Israel Prize 2024 to three HUJI Alumni

שלושה בוגרי העברית - זוכי פרס ישראל 2024

31 מרץ, 2024


האוניברסיטה העברית וארגון בוגרי העברית מברכים את שלושת הזוכים, חברי הסגל בעבר ובהווה ובוגרים, בפרס ישראל לשנת 2024!

קרא עוד

זוכה פרס ישראל בחקר הפסיכולוגיה פרופ' גרשון בן-שחר מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, החל את הקריירה המחקרית באוניברסיטה העברית, בה השלים את הדוקטורט. במחקרו עסק בפסיכופיזיולוגיה קוגניטיבית, בין היתר בחן תגובות פיזיולוגיות והתנהגותיות למידע סיגניפיקנטי ולמידע מפתיע. למחקריו נודעה השפעה מכרעת על החלטת בית המשפט העליון בכל הנוגע לקבילות תוצאות בדיקת פוליגרף כראיה בתיקים פליליים. בעברו כיהן כראש המחלקה לפסיכולוגיה, דיקן הפקולטה למדעי החברה ופרו-רקטור באוניברסיטה העברית. כמו כן כיהן בתפקיד נשיא האוניברסיטה הפתוחה. במהלך הקריירה העניפה פרסם פרופ' בן-שחר למעלה מ-100 מאמרים בכתבי-עת מדעיים, וכן ספרים בנושא פסיכו-פיזיולוגיה. על מחקריו זכה בפרס א.מ.ת. לשנת 2011.

זוכה פרס ישראל בחקר סטטיסטיקה, פרופ' יעקב ריטוב, שימש כפרופסור מן המניין במחלקה לסטטיסטיקה ומדע הנתונים באוניברסיטה העברית, בה גם השלים את הדוקטורט. פרופ' ריטוב הינו מומחה בעל שם עולמי שתרם רבות לתיאוריה סטטיסטית ובפרט לסטטיסטיקה של מודלים עם מימד גבוה, שיטות בייס אמפריות, מודלים א-פרמטריים ופרמטריים למחצה. עבודתו תרמה להבנה טובה יותר של הסקה סטטיסטית במודלים מורכבים ותוצאותיו מהווים היום חלק חשוב מהבסיס התאורטי של סטטיסטיקה ומדע נתונים מודרניים. פרופ' ריטוב זכה על מחקריו בפרס מייטנר-הומבולדט למחקר בשנת 2008.

זוכה פרס ישראל בחקר מדעי החיים, פרופ' חגי ברגמן, חוקר מוח ורופא במרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח באוניברסיטה העברית ובמחלקה הניורוכירורגית של המרכז הרפואי הדסה. פרופ' ברגמן נודע בתרומתו פורצת הדרך בחקר מחלת הפרקינסון ובשיטת טיפול נוירולוגית ופסיכיאטרית המבוססת על גירוי חשמלי ושינוי פעילות של אזורים במוח הידועה גם בשם "גירוי מוחי עמוק". שיטה זו, מהווה כיום כשיטת הטיפול המרכזית עבור התסמינים המוטוריים של מחלת פרקינסון מתקדמת והפרעות מוטוריות אחרות המזוהות עם המחלה. כהוקרה על מחקרו בנושא "גרעינים בזאליים במחלת הפרקינסון'', במסגרתו הגיע להבנה טובה יותר של התהליכים המוחיים הגורמים לתסמינים הקליניים של מחלת הפרקינסון, היה פרופ' ברגמן בין שני הישראלים הראשונים לזכות בפרס אוזפיין לחקר פרקינסון. בשנת 2013 זכה פרופ' ברגמן בפרס רפפורט למצויינות בתחום המחקר הביו-רפואי ובפרס רוטשילד.

פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה, בירך את הזוכים וציין כי: "זהו הישג לא פחות ממדהים, המדגים את הרמה האקדמית הגבוהה של האוניברסיטה העברית, המורכבת מחוקרים בעלי יכולות יוצאות דופן בדיסיפלינות מגוונות".

קראו פחות
Prof. Ariela Gordon-Shaag - President of HAC

בוגרת העברית - נשיאת המכללה האקדמית הדסה ירושלים

24 מרץ, 2024


פרופ' אריאלה גורדון-שאג, נבחרה לתפקיד נשיאת המכללה האקדמית הדסה ירושלים. היא תחליף בתפקיד את פרופ' ברטולד פרידלנדר, שכיהן כנשיא ב-12 השנים האחרונות. פרופ' גורדון שאג תיכנס לתפקיד באופן רשמי בראשון ביולי 2024.

פרופ' אריאלה גורדון-שאג - בעלת קריירה מדעית מחקרית ענפה וארוכת שנים המשלבת הצטיינות בהוראה, חזון, הובלת מהלכים חדשניים באקדמיה, פיתוח תחומי לימוד חדשים וטיפוח שיתופי פעולה המגשרים בין האקדמיה לתעשייה. היא כיהנה כראשת הפקולטה לבריאות, חברה ומדע במכללה האקדמית הדסה מאז 2023, זאת לאחר קדנציה של 9 שנים כראשת החוג לאופטומטריה במכללה. בשנת 2007 היא הקימה את תכנית התואר השני במדעי הראייה והאופטומטריה במכללה, הראשונה בישראל, והייתה מנהלת התוכנית עד ל-2013.

קרא עוד

את הקריירה המדעית שלה, החלה באוניברסיטת קולומביה שם סיימה תואר ראשון בכימיה (1990, Magna Cumme Laude). היא עלתה ארצה לאחר מכן, בשנת 1992 והמשיכה ללימודי תואר השני ודוקטורט (2002) באוניברסיטה העברית בירושלים בתחום הגנטיקה והביולוגיה מולקולרית. היא חברה בארגונים מקצועיים עמיתה של האקדמיה האמריקאית לאופטומטריה והאגודה הישראלית לראייה וחקר העין.

פרופ' אריאלה גורדון-שאג מוסרת: "אני שמחה ונרגשת על הבעת האמון של וועדת האיתור והוועד המנהל של המכללה האקדמית הדסה. זוהי זכות גדולה בעיניי להוביל את המכללה בשנים הבאות. יחד עם הנהלת המכללה, חברות וחברי הסגל, ראשות וראשי התוכניות האקדמיות והסגל המנהלי אנחנו נמשיך את תנופת הצמיחה ונפעל להצעיד את המכללה האקדמית הדסה לגבהים חדשים. אני מאמינה גדולה בשילוב בין מחקר, הוראה והתנסות מעשית כמפתח מרכזי להשכלה גבוהה בעולם שמשתנה ומתפתח כל הזמן ורואה בייעודה".

מר אלי בכר, יו"ר הוועד המנהל של המכללה מברך על מינויה של פרופ' אריאלה גורדון-שאג: "המינוי הנכון בזמן הנכון. לאורך הקריירה האקדמית שלה הובילה ביצירתיות ומתוך תפיסה של חדשנות שינויים רבים ואני משוכנע שהיא תדע להתמודד עם האתגרים הרבים העומדים בפני המכללה בתקופה זו, ולהצעידה למחוזות חדשים לטובת החברה בישראל והעיר ירושלים בפרט".

למקור >>>
קרדיט צילום: שחר רגב

קראו פחות
New Intervention Protocol - ADHD

שיטת טיפול חדשה עבור אמהות חרדיות לילדים עם הפרעות קשב וריכוז

7 מרץ, 2024


עקב אורח חייהם השונה, השכלתם וחשיפתם המינימלית לתקשורת, האוכלוסייה החרדית זקוקה, לעיתים קרובות, לטכניקות שונות כדי לטפל בבריאותם. מספר גבוה יותר של חרדים נמנעים מלחסן את ילדיהם במקרים מסוימים וללכת לבדיקות בריאות מונעות מסוימות; הם אוכלים יותר מדי ג'אנק פוד זול, והם לא ששים לעבור הפלות גם אם העובר פגום קשה.

הקהילה החרדית, אשר גדלה באופן משמעותי בשל שיעור הילודה הגבוה, מציבה אתגרים ייחודיים, שכן האופי השמרני שלה לעתים קרובות מרתיע את חבריה מלהשתמש בשירותי בריאות הנפש הציבוריים, וזה מוביל לפגיעה פוטנציאלית בבריאותם. הפרעת קשב וריכוז היא מצב בריאותי נוירו-התפתחותי שכיח המשפיע על כחמישה עד שבעה אחוזים מהילדים והמתבגרים, כאשר ביטוייו ההתנהגותיים משפיעים על בני המשפחה, במיוחד על האמהות.

קרא עוד

חוקרות מבית הספר לריפוי בעיסוק באוניברסיטה העברית הציגו "פרוטוקול מיפוי התערבות" לאמהות חרדיות לילדים עם הפרעות קשב וריכוז. המחקר זיהה גורמים מרכזיים הקובעים שינויים בהתנהגות בריאותית, תוך התייחסות לנושאים כמו הפחתת סטיגמה לגבי ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, הגברת מודעות אודות ההפרעה, מודעות למה שמערכות בבתי הספר יכולות לעשות כדי לעזור, ויכולת האמהות לדאוג לעצמן. 

פרופ' עדינה מאיר (בוגרת העברית) ודוקטורנטית ג'ניפר בדמן פיתחו "פרוטוקול התערבות" רגיש מבחינה תרבותית לקידום בריאות פסיכולוגית, אשר שופך אור על הגורמים העיקריים הקובעים שינויים בהתנהגות בריאותית. הן פרסמו את המחקר שלהן בכתב העת "בריאות הציבור" תחת הכותרת "קידום בריאות פסיכולוגית לאמהות יהודיות חרדיות לילדים עם הפרעות קשב וריכוז באמצעות פרוטוקול מיפוי התערבות”. משוב כמותי מאמהות חרדיות אישר כי הם חשו שהשיטה הייתה רלוונטית, יעילה ומתאימה.  

מחקר חדש זה לא רק מספק גישה רלוונטית מבחינה תרבותית לטיפול בבריאות פסיכולוגית של אמהות חרדיות העוסקות בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדיהן, אלא גם מהווה תקדים למחקר עתידי בפיתוח התערבויות מותאמות לקהילות מגוונות וספציפיות מבחינה תרבותית.

לכתבה המלאה >>>

קראו פחות
Nanomeds for personalized Lymphoma treatment

חוקרות וחוקרים בעברית יצרו הרכב של ננו-חלקיקים שהצליח להשמיד תאי לימפומה בעכברים

20 פברואר, 2024


חוקרות וחוקרים מבית החולים הדסה עין כרם ומהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בחנו במחקריהם כיצד תאים סרטניים לומדים לחמוק מאפופטוזיס (תהליך שבו תא ממית את עצמו באופן מתוכנן) וכך תורמים להתפתחות גידולים ממאירים. במחקר משתתפים: פרופ’ דינה בן-יהודה, רופאה מומחית להמטולוגיה, מכהנת כפרופסור בקתדרה להמטולוגיה בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית ומנהלת המערך ההמטולוגי במרכז הרפואי הדסה; פרופ’ שמעון בניטה, השלים את התואר הראשון, השני והדוקטורט בבית הספר לרוקחות של האוניברסיטה העברית ואף ניהל אותו; ד"ר טאהר נסאר, השלים תואר ראשון פעמיים (כימיה ורוקחות), תואר שני ודוקטורט בבית הספר לרוקחות של האוניברסיטה העברית. כיום חוקר עמית ובכיר במחלקה לרוקחות, מנהל מעבדת מחקר ויזם בחברות הזנק בארץ בתחום הפארמה, בעיקר פיתוח ננו-טכנולוגיה וסינתזה של תרופות בתחום הסרטן, מחלות דלקתיות והשמנת יתר; ד"ר ריקי פרלמן, השלימה תואר ראשון, שני ושלישי באוניברסיטה העברית והשתלמות בתר-דוקטורט במכון הטכנולוגי של מסצ’וסטס; ד"ר איהאב עבד אלרחמן, השלים תואר ראשון באוניברסיטת בן גוריון ותואר שני ודוקטורט במחלקה לגנטיקה של האדם בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית.

קרא עוד

לדברי פרופ’ בניטה, “המטרה במחקר זה הייתה למקד את החלבון הקטן tLivin בתאים הסרטניים מבלי לפגוע בתאים הבריאים. לפיכך השתמשנו בננו-טכנולוגיה ויצרנו הרכב של tLivin וליגנד של CD40 שהצליח להתביית רק על התאים הסרטניים שמבטאים ביתר את הקולטנים ל-CD40. כך למעשה פיתחנו טיפול אפשרי ללימפומה שהיא סוג של סרטן הדם. אנו מקווים שטיפולים המשלבים tLivin וליגנד של CD40, עם או בלי כימותרפיה, כלואים בננו-חלקיקים ייבחנו בניסויים קליניים בהמשך ויהיו חלק מננו-רפואה מותאמת אישית לסרטן”.

לדברי ד”ר נסאר, “למעשה פיתחנו מערכת אספקת תרופות משולבת עם חלבונים פעילים שיכולה לטפל בסרטן מפושט ועמיד לכימותרפיה. חלקיקי הננו תוכננו ונרקחו כדי להעביר תרופות ישירות לתאים הסרטניים. דיוק זה משפר את היעילות ומפחית תופעות לוואי. בנוסף, ננו-חלקיקים יכולים לשחרר תרופות בהדרגה וכך מאפשרים טיפול מותאם אישית בסרטן עם תוצאות משופרות”.

למאמר המלא >>>

קראו פחות
Cancer-related mutations appear in stem cell derivatives

מוטציות הקשורות לסרטן מופיעות בנגזרות תאי גזע המשמשות ברפואה רגנרטיבית

17 ינואר, 2024


מחקר חדש של האוניברסיטה העברית מגלה כי חלק ניכר (מעל לחמישית) מדגימות תאי גזע פלוריפוטנטיות אנושיים, שניתן להשתמש בהן ברפואה רגנרטיבית, הן בעלות מוטציות הקשורות לסרטן, כאשר הרוב נרכש במהלך התפשטותן בתרבית.

הפופולריות הגוברת של שימוש בתאי גזע פלוריפוטנטיים במחקרי בידול והשימוש בהם בניסויים קליניים, הובילה את הסטודנטים לתארים מתקדמים באוניברסיטה העברית בירושלים אליעד לזמי ויונתן יונג, ופרופ' נסים בנבניסטי (כולם בוגרי העברית) לנסות ולשים זרקור על שפע המוטציות בתאים אלה ואת נגזרותיהם המובחנות המשמשות במחקר בסיסי וקליני. המחקר שלהם פורסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי Nature Biotechnology. בעזרת הכלי הביו-אינפורמטיבי שלהם, החוקרים ניתחו למעלה מ-2,200 דגימות מיותר מ-140 קווי תאי גזע פלוריפוטנטיים אנושיים שונים, בתקווה לחשוף את השפע והחומרה של המוטציות הקשורות לסרטן שנרכשו בתרבות.

החוקרים מראים כי ב-22% מהדגימות שניתחו הייתה לפחות מוטציה אחת הקשורה לסרטן, ולפחות 70% מהן נרכשו במהלך התפשטותן בתרבית. 

למאמר המלא >>>

The Eagle - Belkin Vision received FDA approval

מכשיר אוטומטי ולא פולשני לניתוח גלאוקומה

17 דצמבר, 2023


חברה ישראלית קיבלה אישור של ה-FDA האמריקאי לשימוש במכשיר אוטומטי ולא פולשני לניתוח גלאוקומה. המכשיר פותח על ידי Belkin Vision, והוא מכשיר הלייזר הלא פולשני הראשון לחולי גלאוקומה. "הישג זה התאפשר בזכות המיומנות, התשוקה והמסירות של כל הצוות שלנו", אמרה מנכ"לית החברה ובוגרת העברית, דריה למן-בלומנטל. מייסד החברה הוא פרופ' מיכאל בלקין, גם הוא בוגר האוניברסיטה. 

גלאוקומה היא קבוצה של מחלות עיניים העלולות לגרום לעיוורון בלתי הפיך על ידי פגיעה בעצב הראייה בחלק האחורי של העין. על פי מכון העיניים הלאומי האמריקני, מדענים אינם בטוחים בדיוק מה גורם לגלאוקומה, אך מאמינים כי לחץ העיניים הגבוה נגרם מחוסר היכולת לנקז נוזלים מחזית העין.

לכתבה המלאה >>>

New findings have the potential to revolutionize glioblastoma and other diseases

מחקר חדש יכול לחולל מהפכה בגליובלסטומה ומחלות אחרות

29 נובמבר, 2023


פרופ' אסף הלמן וצוות המחקר שלו, בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים, חשפו ממצאים חדשים בתחום רשתות הרגולציה המכוונות למתילציה. ההתמקדות שלהם בגליובלסטומה חשפה כיצד מתילציה של DNA פועלת כמערכת בקרת גנים, כמו רמזור שיכול לווסת את פעילות הגנים. המחקר יכול לחולל מהפכה בגליובלסטומה ובמחקר מחלות ויישומים קליניים אחרים, ולסלול את הדרך לרפואה מותאמת אישית, סמנים ביולוגיים אבחנתיים ושיפור הטיפול בחולים. פרופ' הלמן הוסיף כי המחקר שלהם "מייצג פריצת דרך משמעותית בגנומיקה, ומציע תובנות להבנה וטיפול במחלות מונעות מוטציה גנטית".

נכון לעכשיו, 98% מהאנשים המאושפזים עם מחלות גנטיות שכיחות מתמודדים עם מנגנוני מחלה לא מובנים מספיק. על ידי מיפוי ההשפעה של מתילציה של DNA על הגנים, המחקר החדש מספק כלי רב ערך להבנת אטיולוגיה של המחלה ופיתוח טיפולים מותאמים, ובסופו של דבר משפר את סיכויו של המטופל, במיוחד בהקשר של סרטן ומחלות נפוצות אחרות. בעיקרו של דבר, מחקר זה משמש כמפת אוצר המנחה אותנו לעבר אסטרטגיות יעילות יותר לניהול מחלות.

פרופ' הלמן בעל תואר ראשון בביולוגיה ותואר שני ודוקטורט בגנטיקה, שלושתם מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

לכתבה המלאה >>>

Medical Cannabis Course @Hebrew University of Jerusalem

קורס קנביס רפואי

19 נובמבר, 2023


הקורס בשיתוף המרכז הבין-תחומי לחקר קנבינואידים של האוניברסיטה העברית והיחידה לקנביס רפואי (יק"ר) של משרד הבריאות, הינו קורס ההכשרה החלוץ והמוביל לרוקחים.

תכני הקורס מבוססים על תכנית ההכשרה הלאומית לרופאים של משרד הבריאות למתן טיפול באמצעות קנביס רפואי. 

בוגרות ובוגרי בית הספר לרוקחות של האוניברסיטה העברית זכאים ל-5% הנחה!

לכל הפרטים והרשמה >>>

Pharmacy - Interdrug reactions course 2022

קורס תגובות בין-תרופתיות: מאופטלגין ועד פקסלוביד

19 נובמבר, 2023


הקורס נועד להשיב על שאלות כמו: האם אופטלגין עלול לסכן חולים המטופלים בנוגדי קרישה? מדוע יש להזהר גם בטיפול תרופתי של 5 ימים בלבד? האם יש מקום לזהירות בשילוב מוצרי קנאביס עם תרופות? האם תרופות ביולוגיות יכולות להשפיע על תרופות אחרות? הקורס יבהיר מושגי יסוד כגון מעכב או סובסטרט חזקים, חלשים ובינוניים וסובסטרט רגיש – מתי ניתן להמשיך לטפל בתרופות כרגיל לעומת מצבים המחייבים שינויי מינון או המנעות מהשילוב. יושם דגש על תזמון התגובה, כולל מצבים בהם התגובה הבין-תרופתית נמשכת או אף מופיעה לאחר שהטיפול בשילוב התרופתי הסתיים. יוצגו מאגרי מידע, יתרונותיהם  ומגבלותיהם. תגובות עם תרופות הקורונה החדשות, תגובות של חומרי טבע עם תרופות אחרות ותגובות של קבוצות תרופות נבחרות, כולל קנבינואידים, אופיואידים ותרופות ביולוגיות עם תרופות אחרות, כולל נוגדי הקרישה החדשים, סטטינים, ועוד.

קרא עוד

מתכונת הקורס: 9 מפגשים בזום, החלק האחרון של כל מפגש יוקדש לדיון עם המשתתפים והשבה על שאלות.

בוגרות ובוגרי בית הספר לרוקחות של האוניברסיטה העברית זכאים ל-5% הנחה!

עלות מלאה של הקורס: 1600 ₪
תחילת הקורס: 10.12.2023

לכל הפרטים והרשמה:
הדס חוג'ה
02-6757125
hadashu@savion.huji.ac.il
עמוד הקורס באתר בית הספר לרוקחות

קראו פחות
Why Do We Believe Fake News - Yoav Mathov

שקר הוא אמת: למה אנחנו מאמינים לפייק ניוז?

16 נובמבר, 2023


יואב מה-טוב, חוקר במרכז למדעי המוח של האוניברסיטה העברית, מסביר בטור מיוחד בעתון הארץ, כי לפעמים קשה להבין איך פייק ניוז מופץ באינטרנט בקלות כה רבה, ועד כמה פשוט לגרום לאנשים להאמין בדברים שלא קרו מעולם והם פרי דמיונם של אלה שהפיצו אותם. איך ייתכן שאנחנו זוכרים ותופשים כאמת טהורה דברים שהם לא נכונים, או שרק שמענו עליהם, ומדוע המוח שלנו לא מצליח להטיל ספק ולבקר אותם כמו שצריך?  

לכתבה המלאה >>>

New MRI analysis techniques

השיטה החדשנית לפענוח בדיקות MRI

5 אוקטובר, 2023


את המחקר הובילה הדוקטורנטית שיר פילו (בוגרת תואר ראשון בפיזיקה וביולוגיה בתכנית "אתגר" וכן תואר שני במדעי המוח מהאוניברסיטה העברית) במעבדה לשיטות כמותיות למדידת מבנה המוח ב-MRI. בעוד פעמים רבות רופאות ורופאים מפענחים את התוצאות של סריקת MRI בעזרת אומדן ויזואלי של החלקים השונים במוח, במעבדה של פרופ' אביב מצר מנסים לפתח שיטות שבהן ניתן יהיה להשוות בין הסריקות עם מדדים כמותיים, כלומר כאלה שניתן למדוד באופן מספרי ומכאן קלים יותר להשוואה: "מה שאנחנו מנסים לעשות זה להפוך את ה-MRI ממכשיר שהוא מצלמה למכשיר שייתן מדידות מדויקות של רקמת המוח", אמרה פילו ל-N12. "אנחנו יכולים להקביל את זה לבדיקת דם, שנותנת מידע כמותי לערכים שונים בדם שלנו. או כשאנחנו רוצים לדעת אם יש לנו חום, אז אנחנו משתמשים במדחום כדי להבין מה הטמפרטורה של הגוף ואם היא גבוהה מהטמפרטורה שאנחנו רוצים שתהיה לנו. כך גם אנחנו רוצים שה-MRI יתן מידע כמותי כדי שנוכל להשוות בין נבדקים שונים ונבין תהליכים ביולוגיים שקורים ברקמה, ולא נקבל רק תמונה".

קרא עוד

אך כאשר הדבר מגיע לאיסוף מידע כמותי על רקמת המוח שלנו, המצב מסתבך: לרוב יש צורך בבדיקה פולשנית, בין אם מדובר בהזרקת חומר ניגוד לפני בדיקת ה-MRI או ניתוח להוצאת הרקמה ובדיקתה. את המצב הזה מנסים החוקרים מהאוניברסיטה העברית למנוע, וזאת כדי שבעולם הרפואה יוכלו לקבוע את האבחנה לנבדקים עוד לפני שמנתחים אותם: "היום הפרוצדורה היא שהרופא הרבה פעמים מנתח נבדק עם גידול מבלי לדעת בוודאות מה מצבו. הוא שולח את הרקמה לפתולוג ורק בדיעבד מחליטים מה היה שם", מסביר פרופ' מצר. "השאיפה היא שיהיה אפשר להגיד מה המצב של הנבדק בעזרת שיטות כמותיות לפענוח בדיקות -MRI, עוד לפני הניתוח להוצאת הרקמה".

לכתבה המלאה >>>

קראו פחות
Antibiotic Resistance Treatment

טיפול חדשני בזיהומים עמידים לאנטיביוטיקה זוכה למעל 80% הצלחה

4 אוקטובר, 2023


מחקר בין-לאומי חדש על טיפול באמצעות הפאג’ PASA16 (וירוס שהורג רק חיידקים), הראה שיעור הצלחה של למעלה מ-80% ומקנה תקווה לקיום טיפול מועיל בזיהומים עמידים. ממצאים מעודדים אלה נותנים רוח גבית להמשיך ולעסוק במחקר של טיפול בפאג’ים, כתוספת לאנטיביוטיקה בחולים שכשלו בטיפול אנטיביוטי סטנדרטי כנגד זיהומים עמידים וסוללים את הדרך לניסויים קליניים עתידיים בנושא. מחקר מוצלח זה נערך על ידי “המרכז הישראלי לטיפול בפאג’ים (IPTC)” בראשות פרופ’ רן ניר-פז מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה ופרופ’ רונן חזן (שניהם בוגרי העברית) מהפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית בירושלים במספר אתרים בעולם.

קרא עוד

פרופ’ רן ניר-פז, החוקר הראשי המשותף של המחקר במרכז הרפואי הדסה, אמר “אנו שמחים מהתוצאות המבטיחות של המחקר שלנו העושה שימוש בפאג’ PASA16 לטיפול בזיהומים קשים של פסאודומונס אארוגינוזה. מחקר פורץ דרך זה מציע תקווה לחולים עם זיהומים מתמשכים ומדגיש את הפוטנציאל של טיפול בפאג’ים כתוספת חשובה לאנטיביוטיקה קונבנציונלית במאבק נגד חיידקים פתוגניים עמידים לאנטיביוטיקה.”

פרופ’ רונן חזן החוקר הראשי המשותף של IPTC, המשמש גם כראש מכון המחקר הביו-רפואי של הפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית בירושלים ציין כי “אנו מעודדים מהממצאים! שיעור ההצלחה של 86.6% במחקר מציע תקווה לחולים עם זיהומים מתמשכים ומדגיש את הפוטנציאל של טיפול בפאג’ים כחלופה למאבק בפתוגנים עמידים לאנטיביוטיקה ואנו מקווים שנוכל להשתמש בהמשך בעוד פאג’ים מוצלחים לא פחות מ PASA16.”

מחקר זה סולל את הדרך לניסויים עתידיים ופיתוח פרוטוקולי טיפול נוספים שמטרתם הבאת מזור וסיוע לחולים הנאבקים בזיהומים קשים. ההצלחה שנצפתה מעודדת המשך מחקר וחקירה של טיפול בפאג’ים כגישה חלופית ומשלימה למאבק בזיהומים עמידים לאנטיביוטיקה.

לכתבה המלאה >>>

קראו פחות
Non-Invasive Brain Stimulation Treatment Could Significantly Improve ADHD Symptoms

טיפול בגירוי מוחי לא פולשני עשוי לשפר משמעותית את תסמיני הפרעות קשב וריכוז

21 ספטמבר, 2023


גירוי רעש אקראי תוך גולגולתי [זרם חשמלי עדין המועבר דרך שתי אלקטרודות המחוברות לקרקפת (tRNS)] בשילוב עם אימון קוגניטיבי, עשוי לשפר משמעותית את תסמיני הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים, כך עולה מהמחקר החדש שנערך על ידי חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים ואוניברסיטת סארי.

"זהו צעד ראשון חשוב בהצעת אפשרויות חדשות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז", אמרה בוגרת העברית ד"ר מור נחום, מובילת המחקר, וראשת המעבדה לנוירותרפיה ממוחשבת באוניברסיטה העברית. "מחקרים עתידיים, עם דגימות גדולות ומגוונות יותר, אמורים לעזור לבסס זאת כטיפול בר-קיימא להפרעות קשב וריכוז, ולעזור לנו להבין את מנגנוני ההפרעה הבסיסיים.”

למאמר המלא >>>