check
הפקולטה למדעי הטבע | ארגון בוגרי העברית

הפקולטה למדעי הטבע

Meir Bing - CEO Of OpenU Israel

בוגר העברית מונה למנכ"ל האוניברסיטה הפתוחה

10 אפריל, 2024


מאיר בינג, לשעבר מנכ"ל המשרד לשוויון חברתי, מונה למנכ"ל האוניברסיטה הפתוחה. מאיר בינג כיהן בשורה של תפקידים בכירים בעבר: סמנכ"ל הכספים של האוניברסיטה העברית בירושלים, משנה למנכ"ל החברה למתנ"סים, סגן הממונה על התקציבים - אגף התקציבים במשרד האוצר.

מאיר בינג מחליף בתפקיד מנכ"ל האוניברסיטה הפתוחה את רות שהם, המנכ"לית היוצאת. לבינג הישגים בולטים וחשובים בכל המסגרות בהן פעל, הן במגזר הממשלתי וציבורי והן במגזר האקדמי. לדברי הנהלת האוניברסיטה הפתוחה, המוטיבציה האישית שהביאה אותו להצגת מועמדות ולתפקיד מנכ"ל האוניברסיטה הפתוחה נובעת מתחושת מחויבות ארוכת שנים ליעדים חברתיים, ושאותם קידם בעצמו בין היתר כמנכ"ל המשרד לשיוויון חברתי.

מאיר בינג הינו בוגר תואר ראשון במדעי המחשב ובמתמטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים ובעל שני תארים שניים: תואר שני מחקרי במדעי המחשב ותואר שני בכלכלה, גם הם מהאוניברסיטה העברית.

ברכותינו!

קרא עוד

למקור >>>
צילום: Rehovot Studios

קראו פחות
Israel Prize 2024 to three HUJI Alumni

שלושה בוגרי העברית - זוכי פרס ישראל 2024

31 מרץ, 2024


האוניברסיטה העברית וארגון בוגרי העברית מברכים את שלושת הזוכים, חברי הסגל בעבר ובהווה ובוגרים, בפרס ישראל לשנת 2024!

קרא עוד

זוכה פרס ישראל בחקר הפסיכולוגיה פרופ' גרשון בן-שחר מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, החל את הקריירה המחקרית באוניברסיטה העברית, בה השלים את הדוקטורט. במחקרו עסק בפסיכופיזיולוגיה קוגניטיבית, בין היתר בחן תגובות פיזיולוגיות והתנהגותיות למידע סיגניפיקנטי ולמידע מפתיע. למחקריו נודעה השפעה מכרעת על החלטת בית המשפט העליון בכל הנוגע לקבילות תוצאות בדיקת פוליגרף כראיה בתיקים פליליים. בעברו כיהן כראש המחלקה לפסיכולוגיה, דיקן הפקולטה למדעי החברה ופרו-רקטור באוניברסיטה העברית. כמו כן כיהן בתפקיד נשיא האוניברסיטה הפתוחה. במהלך הקריירה העניפה פרסם פרופ' בן-שחר למעלה מ-100 מאמרים בכתבי-עת מדעיים, וכן ספרים בנושא פסיכו-פיזיולוגיה. על מחקריו זכה בפרס א.מ.ת. לשנת 2011.

זוכה פרס ישראל בחקר סטטיסטיקה, פרופ' יעקב ריטוב, שימש כפרופסור מן המניין במחלקה לסטטיסטיקה ומדע הנתונים באוניברסיטה העברית, בה גם השלים את הדוקטורט. פרופ' ריטוב הינו מומחה בעל שם עולמי שתרם רבות לתיאוריה סטטיסטית ובפרט לסטטיסטיקה של מודלים עם מימד גבוה, שיטות בייס אמפריות, מודלים א-פרמטריים ופרמטריים למחצה. עבודתו תרמה להבנה טובה יותר של הסקה סטטיסטית במודלים מורכבים ותוצאותיו מהווים היום חלק חשוב מהבסיס התאורטי של סטטיסטיקה ומדע נתונים מודרניים. פרופ' ריטוב זכה על מחקריו בפרס מייטנר-הומבולדט למחקר בשנת 2008.

זוכה פרס ישראל בחקר מדעי החיים, פרופ' חגי ברגמן, חוקר מוח ורופא במרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח באוניברסיטה העברית ובמחלקה הניורוכירורגית של המרכז הרפואי הדסה. פרופ' ברגמן נודע בתרומתו פורצת הדרך בחקר מחלת הפרקינסון ובשיטת טיפול נוירולוגית ופסיכיאטרית המבוססת על גירוי חשמלי ושינוי פעילות של אזורים במוח הידועה גם בשם "גירוי מוחי עמוק". שיטה זו, מהווה כיום כשיטת הטיפול המרכזית עבור התסמינים המוטוריים של מחלת פרקינסון מתקדמת והפרעות מוטוריות אחרות המזוהות עם המחלה. כהוקרה על מחקרו בנושא "גרעינים בזאליים במחלת הפרקינסון'', במסגרתו הגיע להבנה טובה יותר של התהליכים המוחיים הגורמים לתסמינים הקליניים של מחלת הפרקינסון, היה פרופ' ברגמן בין שני הישראלים הראשונים לזכות בפרס אוזפיין לחקר פרקינסון. בשנת 2013 זכה פרופ' ברגמן בפרס רפפורט למצויינות בתחום המחקר הביו-רפואי ובפרס רוטשילד.

פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה, בירך את הזוכים וציין כי: "זהו הישג לא פחות ממדהים, המדגים את הרמה האקדמית הגבוהה של האוניברסיטה העברית, המורכבת מחוקרים בעלי יכולות יוצאות דופן בדיסיפלינות מגוונות".

קראו פחות
Prof. Ariela Gordon-Shaag - President of HAC

בוגרת העברית - נשיאת המכללה האקדמית הדסה ירושלים

24 מרץ, 2024


פרופ' אריאלה גורדון-שאג, נבחרה לתפקיד נשיאת המכללה האקדמית הדסה ירושלים. היא תחליף בתפקיד את פרופ' ברטולד פרידלנדר, שכיהן כנשיא ב-12 השנים האחרונות. פרופ' גורדון שאג תיכנס לתפקיד באופן רשמי בראשון ביולי 2024.

פרופ' אריאלה גורדון-שאג - בעלת קריירה מדעית מחקרית ענפה וארוכת שנים המשלבת הצטיינות בהוראה, חזון, הובלת מהלכים חדשניים באקדמיה, פיתוח תחומי לימוד חדשים וטיפוח שיתופי פעולה המגשרים בין האקדמיה לתעשייה. היא כיהנה כראשת הפקולטה לבריאות, חברה ומדע במכללה האקדמית הדסה מאז 2023, זאת לאחר קדנציה של 9 שנים כראשת החוג לאופטומטריה במכללה. בשנת 2007 היא הקימה את תכנית התואר השני במדעי הראייה והאופטומטריה במכללה, הראשונה בישראל, והייתה מנהלת התוכנית עד ל-2013.

קרא עוד

את הקריירה המדעית שלה, החלה באוניברסיטת קולומביה שם סיימה תואר ראשון בכימיה (1990, Magna Cumme Laude). היא עלתה ארצה לאחר מכן, בשנת 1992 והמשיכה ללימודי תואר השני ודוקטורט (2002) באוניברסיטה העברית בירושלים בתחום הגנטיקה והביולוגיה מולקולרית. היא חברה בארגונים מקצועיים עמיתה של האקדמיה האמריקאית לאופטומטריה והאגודה הישראלית לראייה וחקר העין.

פרופ' אריאלה גורדון-שאג מוסרת: "אני שמחה ונרגשת על הבעת האמון של וועדת האיתור והוועד המנהל של המכללה האקדמית הדסה. זוהי זכות גדולה בעיניי להוביל את המכללה בשנים הבאות. יחד עם הנהלת המכללה, חברות וחברי הסגל, ראשות וראשי התוכניות האקדמיות והסגל המנהלי אנחנו נמשיך את תנופת הצמיחה ונפעל להצעיד את המכללה האקדמית הדסה לגבהים חדשים. אני מאמינה גדולה בשילוב בין מחקר, הוראה והתנסות מעשית כמפתח מרכזי להשכלה גבוהה בעולם שמשתנה ומתפתח כל הזמן ורואה בייעודה".

מר אלי בכר, יו"ר הוועד המנהל של המכללה מברך על מינויה של פרופ' אריאלה גורדון-שאג: "המינוי הנכון בזמן הנכון. לאורך הקריירה האקדמית שלה הובילה ביצירתיות ומתוך תפיסה של חדשנות שינויים רבים ואני משוכנע שהיא תדע להתמודד עם האתגרים הרבים העומדים בפני המכללה בתקופה זו, ולהצעידה למחוזות חדשים לטובת החברה בישראל והעיר ירושלים בפרט".

למקור >>>
קרדיט צילום: שחר רגב

קראו פחות
Euno - Seed Round

יונו בגיוס ראשוני לפלטפורמת ניהול נתונים

20 מרץ, 2024


חברת הסטארט-אפ הישראלית Euno, הודיעה כי גייסה 6.25 מיליון דולר בסבב גיוס ראשוני. הסיבוב הובל על ידי הקרן 10D בשיתוף עם INT3 וכלל גם משקיעים אחרים, ביניהם בוגר העברית יוני ברוידא (מנכ"ל לשעבר ומייסד שותף באלומה שנרכשה על ידי גוגל). 

יונו נוסדה בשנת 2023 על ידי שרה לוי ואייל פירסטנברג. לוי, מייסדת שותפה ומנכ"לית, שימשה בעבר בתור CTO בחברת SightDx ופרסטנברג, CTO, ייסד בעבר את לייטסייבר (שנרכשה על ידי פאלו אלטו נטוורקס). שניהם בוגרי תכנית תלפיות של האוניברסיטה העברית. אייל גם בעל תואר שני במתמטיקה מהאוניברסיטה העברית ושרה בעלת תואר שני בפיזיקה ממכון ויצמן.

"בהתבסס על שיחות עם יותר מ-250 צוותי ניהול נתונים, גילינו שהם נאבקים לטפח תרבות ניתוח נתונים בשירות עצמי ככל שהם גדלים. מה שהפתיע אותנו זה מקור הבעיה - פתרונות ניהול נתונים קיימים לא הצליחו לעבד את ערימות הנתונים המודרניות. ארגונים מתמודדים עם צווארי בקבוק של שיתוף פעולה, חוסר עקביות בנתונים ועלויות נוסקות", אמרה שרה לוי.

קרא עוד

Euno מציעה פתרון ל-Data Model Governance בארגונים, המאפשר לצוותי דאטה לזהות בזמן אמת יצירה של הגדרות עסקיות חדשות ולעדכן בצורה אוטומטית את מודל הנתונים המרכזי. הטכנולוגיה סורקת את כל שכבות הדאטה בענן, באמצעות התממשקות פשוטה הן ברמת מאגר הנתונים והן ברמת האפליקציה, לכלי ה-BI המועדפים על האנליסטים כגון Looker ו-Tableau. כך מתבצע מיפוי אוטומטי של כלל הלוגיקה העסקית בענן, כולל מבנה הרשת, קטלוג מונחים, ניתוח שימושיות ומיפוי קונפליקטים שעלולים להוביל לשגיאות בניתוח הנתונים. לבסוף, המערכת של החברה משלבת את כל הממצאים לתמונה אחת ברורה ומציעה לצוותי הדאטה קוד מתוקן להטמעה במודל הנתונים המרכזי של החברה לשימוש חוזר של הצוותים. על פי החברה, ניתן כך לגשר בין היחידות העסקיות שמקבלות חופש פעולה להשתמש בכלי הניתוח שלהן, לצוותי הדאטה, תוך האצה משמעותית של קצב הפיתוח של מוצרים מבוססי דאטה ודוחות עסקיים, יתרון שבא לידי ביטוי במיוחד בחברות גדולות ובחברות עם קצב צמיחה משמעותי.

לאתר החברה >>>

קראו פחות
Cyera - A new Unicorn by HUJI Alumni

חברת סייארה של בוגרי העברית מגייסת לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

19 מרץ, 2024


אתר הביזנס אינסיידר חשף שחברת הסייבר הישראלית Cyera מגייסת כ-150 מיליון דולר בשווי של 1.5 מיליארד דולר שמהווה קפיצת דרך משמעותית לחברה מהגיוס האחרון שהיה לה ב-2023 והשווי בו היה חצי מיליארד דולר. לכלכליסט נודע שהגיוס שנמצא בשלביו הראשונים צפוי לעמוד על 200 מיליון דולר לפחות לחברה שמעסיקה כיום כ-200 עובדים בישראל וארה"ב. על פי הפרסום, הקרן שאמורה להוביל את הגיוס היא קרן Coatue.

מאחורי החברה עומדים שני יזמים, שניהם בוגרי תכנית תלפיות של האוניברסיטה העברית, שזו החברה הראשונה שלהם מאז שחרורם מ-8200: תמר בר אילן, המשמש בתפקיד סמנכ"ל טכנולוגיות; ויותם שגב, בתפקיד המנכ"ל.  

קרא עוד

הפתרון שפיתחה סייארה בא לתת מענה לבעיית פיזור המידע בעידן הענן. המצב כיום במרבית הארגונים שהם אינם יודעים היכן מאוחסן המידע שלהם ובעיקר היכן מאוחסן המידע הרגיש ביותר שלהם ואיך הוא מוגן. סייארה פותרת את הבעיה הקריטית הזו עבור ארגונים ועונה על שלוש שאלות יסוד: היכן המידע הרגיש שלנו נמצא? האם הוא בסיכון? מה עלינו לעשות עם זה? סייארה עושה זאת בצורה שהיא Cloud-Native ומנצלת את עוצמותיו של הענן - מבלי להסתמך על מאמץ של הלקוח, או ידיעה מוקדמת שלו של איזה מידע הוא מחפש או רוצה להגן. 

לכתבה המלאה >>>

קראו פחות
How and where disease begins - Prof. Nissim Benbenisty

איך – ואיפה – מתחילה מחלה?

19 מרץ, 2024


תאי גזע פלוריפוטנטיים הם תאים שיכולים להתמיין לכל תא בגוף ולכן יש להם פוטנציאל לחדש ולרפא רקמות ואיברים שנפגעו. ברפואה רגנרטיבית (מחדשת), מגדלים המדענים והרופאים תאים כאלה, ממיינים אותם בתרביות במעבדה ושותלים אותם אצל חולים. בנוסף ניתן להשתמש בהם למידול מחלות וזיהוי תרופות מתאימות. למשל ניתן ליצור תאים פלוריפוטנטיים מעוברים וילדים שסובלים ממחלה גנטית, לגדל אותם כך שיתמיינו לתאים הנחוצים (למשל תאי מוח), ולסרוק את התאים הללו כדי לגלות אילו תרופות יוכלו לתקן את הפגם שבהם.

“תאי גזע פלוריפוטנטיים הם אחד התחומים המעניינים ביותר בביולוגיה כיוון שניתן לגדל אותם לנצח בתרבית במעבדה ובצורה מתוכנתת למיין אותם כמו בהתפתחות העובר, תחילה לשלוש שכבות נבט ואחר כך ל-300-200 סוגי התאים בגופנו”, מסביר פרופ’ נסים בנבניסטי, בוגר העברית, חוקר גנטיקה, מחזיק בקתדרה לחקר סרטן ע״ש הרברט כוהן ומנהל את מרכז עזריאלי לתאי גזע ומחקר גנטי במכון למדעי החיים באוניברסיטה העברית בירושלים. מחקריו של פרופ’ בנבניסטי עוסקים בתאי גזע פלוריפוטנטיים, מחלות גנטיות, הנדסת רקמות, פגמים גנטיים ואפיגנטיים וחקר הסרטן. 

קרא עוד

מטרת מחקרם הנוכחי של פרופ’ בנבניסטי וצוותו, שזכה במענק מהקרן הלאומית למדע, היא להבין אילו גנים מעורבים בכל שלב של התמיינות תאי גזע עצביים ומתי מחלות גנטיות עצביות מתחילות להתבטא אצל העובר. לדבריו, “כדי למדל מחלה לא חייבים תאים בוגרים. אם היא מתחילה בתאים עובריים, צריך לחקור אותה מהשלב הזה. להבין מה השתבש כבר בתחילת הדרך”. תאי עצב שנוצרו במעבדה.

לדברי פרופ’ בנבניסטי, “באמצעות מחקר זה והספרייה שיצרנו התחלנו לגלות מיהם הגנים והחלבונים שדרושים לכל שלב בהתמיינות תאים לתאי גזע עצביים ותאי עצב, כלומר להתפתחות המוח, ומהו השלב העוברי שבו מתפתחות מחלות גנטיות-עצביות. לדוגמה, כבר זיהינו אילו פגמים גנטיים (מוטציות) הקשורים לאוטיזם ולמיקרוצפליה מתבטאים כבר בתאי גזע עצביים, עוד לפני יצירת תאי העצב עצמם. בנוסף, הראינו כי 20% מהמחלות שפוגעות בגדילת העובר מתחילות כבר בשבוע הראשון של ההיריון. באמצעות שיטות המחקר הללו והשימוש בתאים העובריים, אנחנו יכולים לבחון מתי כל המחלות הגנטיות-עצביות מתחילות להתבטא ולנסות לזהות תרופות שמתאימות לפגם הגנטי שהוביל להן”. 

לכתבה המלאה >>> 

קראו פחות
Lightricks presents LTX Studio

לייטריקס הכריזה על מערכת ליצירת סרטים באמצעות AI

3 מרץ, 2024


שבועיים אחרי שחברת OpenAI היממה את העולם עם Sora, מערכת בינה מלאכותית יוצרת (GenAI) להמרת טקסט לסרטון וידאו קצר - ענקית האפליקציות לעיבוד וידאו ותמונה של בוגרי העברית, חברת לייטריקס, מרימה את הכפפה ומכריזה על פריצת דרך נוספת בתחום - LTX Studio, תוכנה ליצירת סרט שלם באמצעות AI.

התוכנה - המיועדת ליוצרים, במאים, פרסומאים ואנשי קריאייטיב, ועוד – מציעה מערכת אינטרנטית ראשונה מסוגה בעולם ליצירה, בימוי ועריכה של סרטים מורכבים, עם סצנות משתנות, באמצעות פקודות טקסט (prompts) בלבד. היא עושה שימוש ביכולות AI לפיתוח עלילה, בחירת דמויות, תכנון גרפי מוקדם (סטורי-בורד), עיצוב סצנות, יצירת קטעי וידאו קצרים, הוספת סאונד, עריכה ועוד. LTX Studio, שתושק רשמית רק בחודש הבא, מקצרת דרמטית את תהליך ההפקה של סרטים וסרטונים. היא מאפשרת להפוך רעיונות ותסריטים לווידאו תוך שניות, ומאחדת כמה יכולות מתקדמות תחת קורת גג אחת. כך, למשל, ניתן להכתיב לה עלילה מפורטת ואת סביבת ההתרחשות שלה (ג'ונגל, משרד אורבני, חוף ים, יפן של המאה ה-16, או בכלל סרט מונפש), לתאר את הגיבורים, ובכל שלב בתהליך - לשנות כל אלמנט, כולל תנאי התאורה הרצויים, זוויות הצילום ועוד ועוד.

קרא עוד

מייסד שותף ומנכ"ל לייטריקס, ד"ר זאב פרבמן: "הפלטפורמה פותחת עולם חדש של אפשרויות ליוצרים. הם יוכלו להגיע בעזרתה מרעיון בסיסי לסרטון מוגמר בתוך זמן קצר, עם חופש יצירתי ותוך חיסכון בזמן, בלי להידרש לימי צילום ממושכים. באמצעות פקודות טקסט הם יוכלו לתכנן את הסצנות, ולאחר קבלת הסקיצה הראשונית - לפרק כל סצנה, ללהק מחדש את הדמויות, לשנות לוקיישן, תאורה ותנועת מצלמה, ואפילו להחליף רקעים, לשלוט בסגנון ובאווירה, ולהוסיף אפקטים קוליים וקטעי אודיו".

לייטריקס הוקמה בשנת 2013 על ידי חמישה בוגרי האוניברסיטה העברית: ד"ר זאב פרבמן, מנכ"ל; ירון אינגר, CTO; ניר פוצ'טר, CMO; עמית גולדשטיין, COO; ועו"ד איתי צידון. היא מונה כ-600 עובדים, רובם בישראל ומיעוטם בשיקגו ובלונדון. משרדיה ממוקמים במתחם האוניברסיטה העברית בירושלים.

למקור >>>

קראו פחות
Prof. Ariel Procaccia - AAAI Fellow

בוגר העברית נבחר לעמית באגודה לקידום הבינה המלאכותית

26 פברואר, 2024


אריאל פרוקצ'ה, פרופסור למדעי המחשב בבית הספר להנדסה ומדעים יישומיים אוניברסיטת הרווארד, נבחר לעמית באגודה לקידום הבינה המלאכותית. אגודת ה-AAAI מכירה "באנשים תרמו באופן משמעותי ומתמשך בתחום הבינה המלאכותית.” פרופ' פרוקצ'ה נבחר על "תרומתו לבינה המלאכותית ולחברה, כולל עבודה יסודית על פרדיגמות כלכליות והשפעה מעשית על ממשל והחלטות קבוצתיות”.

המחקר של פרופ' פרוקצ'ה בוחן את החיבורים של בינה מלאכותית, אלגוריתמים, כלכלה, ממשלה וחברה. מחקרו מתמקד בשימוש בתאוריה של בחירה חברתית ותאוריה של משחקים להקצאת משאבים וקבלת החלטות קולקטיבית. בין תרומתיו הרבות לבינה המלאכותית, פרופ' פרוקצ'יה פיתח אלגוריתם עם קוד פתוח כדי להבטיח בחירה הוגנת יותר של אסיפות אזרחים, אשר שימשו ארגונים ברחבי העולם - בדנמרק, גרמניה, ארצות הברית, בלגיה ובריטניה.

קרא עוד

בהרווארד, פרופ' פרוקצ'ה מלמד קורס בשם "דמוקרטיה אופטימלית" על היסודות המתמטיים והאלגוריתמיים של הדמוקרטיה, כדי לתת לתלמידים הבנה טובה יותר וארגז כלים טכני לעיצוב של מערכות דמוקרטיות.

פרופ' פרוקצ'ה בעל תואר דוקטור במדעי המחשב מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

ברכותינו!

צילום: לינקדאין

קראו פחות
Hebrew University of Jerusalem visits India to Foster Academic Ties with Indian Universities

משלחת של האוניברסיטה העברית לטיפוח קשרים אקדמיים בהודו

14 פברואר, 2024


משלחת מכובדת של האוניברסיטה העברית בירושלים ביקרה לאחרונה בהודו כדי לחזק את הקשרים האקדמיים עם מספר אוניברסיטאות מובילות. הביקור נועד לטפח הזדמנויות לשיתוף פעולה במחקר, חילופי סטודנטים ואנשי סגל, ושיתוף ידע ומומחיות בתחומים אקדמיים שונים.

את המשלחת הוביל פרופ' אורון שגריר, סגן הנשיא לבין-לאומיות. בין חברי המשלחת: פרופ' שלמה מגדסי, יו"ר מרכז היזמות, המכון לכימיה והמרכז לננו-מדע וננוטכנולוגיה; פרופ' שאול בורדמן, דיקן הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של רוברט ה. סמית; פרופ' מיכל גולדברג, סגנית דיקן למחקר ולבין-לאומיות, הפקולטה למתמטיקה ולמדעי הטבע.

הביקור כלל פגישות עם נציגים מכמה אוניברסיטאות הודיות בולטות: Indian Institute of Technology Delhi; All India Institute of Medical Sciences; Tata Institute of Fundamental Research; Indian Institute of Technology Bombay; Indian Institute of Science; National Centre for Biological Sciences; Indian Institute of Management Bengaluru.

קרא עוד

"אנו שמחים על ההזדמנות לחזק את הקשרים שלנו עם אוניברסיטאות הודיות מובילות ולפתח דרכים לשיתוף פעולה. ביקור זה מייצג מחויבות לטיפוח קשרים אקדמיים, קידום חילופי תרבות ותרומה להשכלה גבוהה והידע העולמי. אנו מאמינים כי באמצעות עבודה משותפת נוכל ליצור הזדמנויות משמעותיות לסטודנטים ולסגל מישראל ומהודו", אמר פרופ' אורון שגריר.

בהתייחסותו לקשרים הקיימים עם האוניברסיטאות ההודיות, הוסיף, "שיתוף הפעולה המשגשג שלנו עם מוסדות להשכלה גבוהה הודים מובילים, העשיר באופן משמעותי את הנוף האקדמי באוניברסיטה העברית בירושלים. באמצעות שותפויות מוסדיות אסטרטגיות, החוקרים והיזמים המובילים שלנו עוסקים בשיתופי פעולה משמעותיים עם עמיתיהם ההודים ומשלבים את עולמות המחקרשלהם עם חדשנות מעשית.”

קראו פחות
Rothschild Prizes 2024

פרסי רוטשילד 2024

21 ינואר, 2024


זוכי פרס רוטשילד לשנת 2024 נבחרו בדצמבר 2023 על ידי ועדה אקדמית בראשות פרופ' יוסף (יוסי) קלפטר. פרופ' קלפטר הוא חתן פרס רוטשילד במדעי הכימיה (2004), חתן פרס ישראל (2020) ונשיא אוניברסיטת תל אביב לשעבר (2009-2019).

טקס הענקת הפרס וסימפוזיון מתוכננים לספטמבר 2024 בספרייה הלאומית.

בוגרת אחת ושני בוגרים של האוניברסיטה העברית זכו בפרס היוקרתי:

קרא עוד

מתמטיקה: פרופ' תמר ציגלר, האוניברסיטה העברית בירושלים
מדעי הכימיה: פרופ' אורי בנין, האוניברסיטה העברית בירושלים
מדעי הסביבה: פרופ' רון מילוא, מכון ויצמן למדע

ב-1959 יסדה קרן "יד הנדיב" את פרסי רוטשילד במטרה לתמוך, לעודד ולקדם את המדעים ואת מדעי הרוח בישראל. הפרסים מוענקים כאות הוקרה על פרסומים מקוריים וחשובים בתחומי הידע הבאים: מתמטיקה, מדעי המחשב והנדסה, כימיה ופיסיקה, מדעי החיים, מדעי היהדות, מדעי הרוח והחברה.

לכל הזוכים והזוכות >>>

קראו פחות
Cancer-related mutations appear in stem cell derivatives

מוטציות הקשורות לסרטן מופיעות בנגזרות תאי גזע המשמשות ברפואה רגנרטיבית

17 ינואר, 2024


מחקר חדש של האוניברסיטה העברית מגלה כי חלק ניכר (מעל לחמישית) מדגימות תאי גזע פלוריפוטנטיות אנושיים, שניתן להשתמש בהן ברפואה רגנרטיבית, הן בעלות מוטציות הקשורות לסרטן, כאשר הרוב נרכש במהלך התפשטותן בתרבית.

הפופולריות הגוברת של שימוש בתאי גזע פלוריפוטנטיים במחקרי בידול והשימוש בהם בניסויים קליניים, הובילה את הסטודנטים לתארים מתקדמים באוניברסיטה העברית בירושלים אליעד לזמי ויונתן יונג, ופרופ' נסים בנבניסטי (כולם בוגרי העברית) לנסות ולשים זרקור על שפע המוטציות בתאים אלה ואת נגזרותיהם המובחנות המשמשות במחקר בסיסי וקליני. המחקר שלהם פורסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי Nature Biotechnology. בעזרת הכלי הביו-אינפורמטיבי שלהם, החוקרים ניתחו למעלה מ-2,200 דגימות מיותר מ-140 קווי תאי גזע פלוריפוטנטיים אנושיים שונים, בתקווה לחשוף את השפע והחומרה של המוטציות הקשורות לסרטן שנרכשו בתרבות.

החוקרים מראים כי ב-22% מהדגימות שניתחו הייתה לפחות מוטציה אחת הקשורה לסרטן, ולפחות 70% מהן נרכשו במהלך התפשטותן בתרבית. 

למאמר המלא >>>

Aleph Farms Steak Approved

האישור הרגולטורי הראשון מסוגו בעולם ניתן לאלף פארמס

17 ינואר, 2024


בשורה למחפשי תחליפי הבשר ולמלחמה במשבר האקלים: סטארט-אפ הפודטק הישראלי אלף פארמס (Aleph Farms) מרחובות קיבל את אישור משרד הבריאות לשיווק בשר בקר שגודל כולו במעבדה בלי פגיעה בבעלי חיים. לפי החברה, זו הפעם הראשונה בעולם שבו ניתן אישור לשווק לציבור הרחב בשר שגודלו במעבדה - המכונה בשר מתורבת - שאינו בשר עוף.

קרא עוד

משמעות האישור היא שמבחינת הרשויות בישראל, הצרכנים יוכלו להיכנס למסעדה ולהזמין סטייק אמיתי - לא חיקוי טבעוני, טופו או טבעול - ולקבל נתח מבשר אמיתי שגודל והוכן מבלי שהכנתו הסבה סבל לבעלי חיים. כעת כל שנותר הוא מחסום המחיר. למי שתוהה, בינואר שעבר קבע הרב הראשי לישראל בחוות שעת כי בשר מתורבת ייחשב למוצר פרווה לאחר שביקר במפעל של אלף פארמס ברחובות. לפי חוות הדעת שחיבר הרב ישראל דוד לאו, תהליך ההפקה של בשר מתורבת המופק מתאי גזע מביצית מופרית הופך את המוצר המוגמר לכשר פרווה.

חברת אלף פארמס נוסדה ב-2017 בידי ידידיה טוביה, ד"ר נטע לבון (בוגרת שלושה תארים של העברית), פרופ' שולמית לבנברג (בוגרת תואר ראשון בביולוגיה של העברית) וחממת דה קיטשן מבית שטראוס והרשות לחדשנות. שנה לאחר מכן החברה הציגה את סטייק הבקר המתורבת הראשון בעולם ובהמשך את סטייק האנטריקוט המתורבת הראשון בעולם ב-2021, וקולגן מתורבת ב-2022. מאז שנוסדה גייסה אלף פארמס 105 מיליון דולר.

לכתבה המלאה >>>

קראו פחות
Snyk Acquires Helios

סניק רוכשת סטארט-אפ של בוגרי העברית הליוס

17 ינואר, 2024


חברת הסייבר SNYK רוכשת את הסטארט-אפ HELIOS במטרה להרחיב את הפלטפורמה שלה. החברות לא פרסמו את סכום הרכישה אך הוא מוערך בעשרות מיליוני דולרים ויורכב משילוב של מזומן ומניות. עובדי הליוס ייקלטו בחברה הרוכשת ויוצעו להם תמריצי שימור. בעקבות הרכישה מוצרי האבטחה של סניק יכסו את כל אורך מחזור החיים של הקוד, משלב פיתוחו ועד הרצתו בתשתית ענן.

הליוס קמה בשנת 2021 על ידי אלי כהן (מנכ"ל) ורן נוז׳יק (CTO), שניהם בוגרי האוניברסיטה העברית, והיא מעסיקה 11 עובדים בישראל וארה"ב. החברה הכריזה ביולי 2022 על השקעת סיד בגובה 5 מיליון דולר, בהובלה משותפת של Entrée Capital ו-Amiti Ventures. זו הרכישה השנייה של סניק בישראל, לאחר שרכשה בשנה הקודמת את סטארט-אפ הסייבר אנזו סקיוריטי.

קרא עוד
קראו פחות
Soldiers Save Lives

בוגרת העברית אריאל כהן וארגון Soldiers Save Lives

27 דצמבר, 2023


סיפורה של בוגרת העברית וסטודנטית לתואר שני אריאל כהן ופעילותה למען החיילים בזמן מלחמה:

שמי אריאל כהן, בוגרת תואר ראשון בכימיה וביולוגיה של העברית וסטודנטית שנה שניה לתואר מוסמך בקבוצתו של ד"ר יונתן צור מן המכון למדעי החיים, שם אנו חוקרים מיוזה ופוריות. בעקבות מאורעות ה-7.10 השתנו חיי ב-180 מעלות.

בבוקר השבת השחורה חברי ואני התעוררנו לצלילי אזעקות שהציפו את ירושלים. תוך זמן קצר הבנו שמשהו לא בסדר - ידיד יקר שלנו, דוד נאמן, שירד בלילה הקודם למסיבת ״נובה״ ברעים עם בת זוגו, שלח לנו הודעה קצרה וברורה: ״משהו נורא קרה. תתפללו בשבילי״. במהירות התארגנו כמה מן החברים וירדו דרומה בניסיון להציל אותו, כאשר הם מצוידים באקדחים ווסטים. באזור שדרות הם נתקלו במחסום שלא אפשר להם להמשיך. שניים מהם, שהינם חובשים והיו חמושים, עלו על אמבולנסים, ועזרו להציל חיים רבים במשך כל אותו יום.

למחרת הם יצאו שוב לאזור המסיבה, בהבנה שהם יוצאים לחפש את הגופה שלו. בדרך הם פגשו אח מגויס של אחד מהם, ופשטו את אחד הווסטים שהיו להם כדי לתת לו. כך עלתה ההבנה שקיים מחסור אדיר בציוד מציל חיים לחיילים - וסטים, חוסמי עורקים וציוד רפואי נוסף. מאותו רגע, נכנסנו כולנו לפעולה.

ניצלנו קשרים אישיים שהיו לנו, ועשינו המון שיחות עם נציגי ופעילי קהילות יהודיות מניו יורק. כעבור יומיים ב-9.10 יצא מארצות הברית לארץ המשלוח הראשון שלנו, שהכיל תשעה טון ציוד הכרחי, והקמנו את ארגון Soldiers Save Lives. תוך פחות מחודש גייסנו מעל מיליון דולר. רוב התרומות הגיעו מיהדות ארצות הברית, אבל היו גם תרומות רבות בארץ. אנשים פשוט הקשיבו לסיפור של דוד ז"ל ושלנו, ורצו לעזור ולעשות טוב. הכסף שגייסנו שימש לייבוא של למעלה מ-135 טון ציוד הכרחי כגון וסטים, חוסמי עורקים וציוד רפואי נוסף.

קרא עוד

כך הפכתי ברגע אחד מסטודנטית, שהמחקר האקדמי הינו העיסוק העיקרי שלה, למנהלת הלוגיסטית של הארגון. תוך כדי תנועה למדתי איך לעבוד מול המכס בארץ, ואני בקשר רציף עם בכירים ממערכת הבטחון, כדי להבין מה נחוץ, ואיך אנחנו יכולים להשתלב ולהועיל.

בשבוע השני למלחמה חזרתי גם לעבוד במעבדה. בעיקרון קשה מאוד לשלב את שתי המשימות הללו - הקריירה האקדמית, שתמיד חלמתי עליה, והשליחות שלי למען המדינה - אבל אין מצב שאפסיק, אני פשוט מתמודדת.

כאמור, הקמנו את ארגון Soldiers Save Lives לזכרו של דוד נאמן שנרצח במסיבה, ולכבוד בת זוגו שנפצעה, ונמצאת עדיין בשיקום. דוד היה בחור עליז וחייכן שגרם לכל אחד מאיתנו להרגיש שהוא החבר הכי טוב שלו. הוא היה פשוט קרן אור של בן אדם. הדרך שבה הוא נגע בכולנו בהירתמות המוחלטת שלו, כל פעם שאחד מאיתנו היה צריך אותו, הינה מקור השראה עבורנו ועבור הארגון שהקמנו לזכרו.

במסגרת פעילותנו אנחנו צריכים אתכם! אנחנו ממשיכים לגייס כספים לעשרות פרויקטים מצילי חיים בתאום עם משרד הביטחון, ובלי תרומתכם לא נגיע רחוק.

קראו עוד עלינו ועל דוד באתר https://www.soldierssavelives.org

אני מקווה שתרצו גם אתם לתרום. כמו כן, עזרו לנו להגיע לאנשים נוספים, שתפו את הפוסט!

קראו פחות
New findings have the potential to revolutionize glioblastoma and other diseases

מחקר חדש יכול לחולל מהפכה בגליובלסטומה ומחלות אחרות

29 נובמבר, 2023


פרופ' אסף הלמן וצוות המחקר שלו, בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים, חשפו ממצאים חדשים בתחום רשתות הרגולציה המכוונות למתילציה. ההתמקדות שלהם בגליובלסטומה חשפה כיצד מתילציה של DNA פועלת כמערכת בקרת גנים, כמו רמזור שיכול לווסת את פעילות הגנים. המחקר יכול לחולל מהפכה בגליובלסטומה ובמחקר מחלות ויישומים קליניים אחרים, ולסלול את הדרך לרפואה מותאמת אישית, סמנים ביולוגיים אבחנתיים ושיפור הטיפול בחולים. פרופ' הלמן הוסיף כי המחקר שלהם "מייצג פריצת דרך משמעותית בגנומיקה, ומציע תובנות להבנה וטיפול במחלות מונעות מוטציה גנטית".

נכון לעכשיו, 98% מהאנשים המאושפזים עם מחלות גנטיות שכיחות מתמודדים עם מנגנוני מחלה לא מובנים מספיק. על ידי מיפוי ההשפעה של מתילציה של DNA על הגנים, המחקר החדש מספק כלי רב ערך להבנת אטיולוגיה של המחלה ופיתוח טיפולים מותאמים, ובסופו של דבר משפר את סיכויו של המטופל, במיוחד בהקשר של סרטן ומחלות נפוצות אחרות. בעיקרו של דבר, מחקר זה משמש כמפת אוצר המנחה אותנו לעבר אסטרטגיות יעילות יותר לניהול מחלות.

פרופ' הלמן בעל תואר ראשון בביולוגיה ותואר שני ודוקטורט בגנטיקה, שלושתם מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

לכתבה המלאה >>>